Paddenstoelen zijn er in vele soorten en maten. Het aanbod in de supermarkten wordt ook steeds groter. Leuk om mee te variëren.

Champignons

Dit zijn verreweg de meest gegeten paddenstoelen. Champignons zijn er in wit en kastanje, waarbij de laatste een bruin kleurtje heeft en een wat meer uitgesproken, nootachtige smaak. Champignons kun je lekker grillen en bakken, maar zijn ook heel erg smaakvol als soep.

Portobello

De portobello is de volgroeide versie van de kastanjechampignon en heeft dezelfde nootachtige smaak. Omdat de hoed lekker stevig is en een doorsnede van wel 12 cm kan hebben, zijn portobello’s ideaal om te vullen. Hiervoor snijd je de gehele steel van de portobello, waarna je hem bijvoorbeeld vult met blauwschimmelkaas of een combinatie van tomaat een mozzarella en onder de grill legt. Door zijn vlezige structuur kun je de portobello ook prima, in reepjes gesneden, grillen op de barbecue.

Shiitakes

Shiitakes smaken kruidig en licht scherp, met een zoetje. Door de structuur zijn ze ideaal om te wokken of bakken. Niet echt voor de snelle trek, maar heerlijk bij een speciaal etentje, is dit paddenstoelen-linzenbrood met shiitakes.

Cantharel

De cantharel is een trechtervormige paddenstoel, die voorkomt van wit tot diepgeel en oranje. Cantharellen ruiken een beetje naar abrikozen en hebben een peperachtige smaak. Door hun aromatische smaak zijn ze heel geschikt om afzonderlijk als gerecht te bereiden, maar ze doen het ook erg goed in stoofschotels, sauzen of door de risotto.

Oesterzwam

De vorm van de oesterzwam lijkt op de schelp van een oester, wat ook meteen de naam verklaart. De hoed van de oesterzwam heeft een licht pittige smaak. De steel is ook eetbaar, maar wat taaier van structuur. Grijze en roze oesterzwammen hebben een aromatische, zoete smaak. Daarnaast is de roze versie populair vanwege zijn mooie kleur. De gele oesterzwam heeft een meer nootachtige smaak en wordt veel gebruikt in Oosterse wokgerechten. Ook in salades smaakt gebakken oesterzwam heerlijk, bijvoorbeeld in deze kleurrijke, lauwwarme herfstsalade.

Eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood, ook bekend onder de Italiaanse benaming porcini, wordt wel "de koning onder de paddenstoelen" genoemd. Eekhoorntjesbrood is zeer aromatisch en daardoor heerlijk in soep of saus. Eekhoorntjesbrood wordt niet gekweekt en groeit alleen in de vrije natuur. Zelf plukken is in Nederland verboden. In de winkel is eekhoorntjesbrood ook in gedroogde vorm te koop. Je hebt hier echt maar een klein beetje van nodig voor een ware smaakexplosie.

Paddenstoelenmix

Met een mix van diverse soorten, haal je het beste uit alle smaken. Gemengde paddenstoelen zijn heerlijk als op zichzelf staand bijgerecht of in soep, saus, pasta of bijvoorbeeld in een paddenstoelenrisotto. Maar ook op je brood zijn gemengde paddenstoelen heerlijk, zoals in deze super snelle spread.

Wist je dat paddenstoelen meetellen als groente? Meer groenten eten is 1 van de pijlers van PuurGezond. In ons boek "Eet Meer!" lees je alles over het eten van meer groenten. Voor slechts € 21,- schaf je het al aan in onze webwinkel.