Zuurkool-uit-eigen-vat

Het is weer bijna tijd voor zuurkool. Zelf zuurkool inmaken is eenvoudig en o zo lekker! Veel lekkerder dan de (biologische) zuurkool die je in zakjes of uit het vat koopt. Het is nu hét moment om voor de winter een lekkere voorraad te maken.

Maak een mengsel van 3 eetlepels jeneverbessen, 3 eetlepels venkelzaad, 3 eetlepels dillezaad en/of 3 eetlepels karwijzaad. Haal de buitenste bladeren van 4 witte kolen (à 1400 gram) was en bewaar deze.

Snij de kool fijn met een koolsnijder (of mandoline of gewoon met een goed mes, maar dan ben je wel even bezig) boven een vierkante teil (of emmer of grote kom). Bestrooi de kool, als de teil volzit, met wat zeezout (totaal voor de 4 kolen circa 45 gram) en stamp deze met de houten stamper en kneed met je handen de kool zo goed door totdat de kool sap loslaat. Hoe meer sap, hoe beter.

Was 3 zure appels en snij deze in schijfjes. Meng de kool in de teil met een deel van de specerijenmix en een deel van de appels. Doe de kool met sap over in de pot en stamp stevig aan (kan ook met de stamper). Herhaal dit tot alle kool met appel en specerijen in de pot zit (ga zo door tot de pot ongeveer 4/5 gevuld is. Dek af met de koolbladeren.

Leg de verzwaringstenen op de kool. Het sap van de kool moet de kool bedekken. Is dit niet het geval vul dan aan met pekelwater (zie tips) zodat de kool goed onder staat. Sluit de pot en schenk water in de rand rondom het deksel. Dit waterslot zorgt ervoor dat de kool luchtdicht is afgesloten en de fermentatie (melkzuurgisting) zijn gang kan gaan.

Zet de pot de eerste 4-5 dagen weg bij een temperatuur van 20-22 °C, daarna 2-3 weken op een temperatuur van 15 °C en tot slot in de schuur of kelder bij 0-10°C. en laat de tijd zijn werk doen. De kool zal fermenteren dankzij de bacteriën die al op het blad zitten. Open de pot niet meer als deze in de schuur of kelder staat. Na 5-6 weken na de inmaakdag is de zuurkool klaar om te eten. Maak er een heerlijke zuurkoolschotel of een gevulde paprika mee.

Tips

  • Ik heb hiervoor een grote inmaakpot met waterslot (inhoud 10 liter), een beukenhouten koolsnijder en -stamper gebruikt. Er zijn diverse webwinkels waar je deze materialen voor het inmaken kunt bestellen. Zoek op inmaakpot/zuurkool
  • Zorg dat de inmaakpot, het deksel, de verzwaringstenen voor in de pot, de koolsnijder en stamper goed schoon zijn. Was met warm water (geen kokend water voor de pot, dan kan deze barsten) en soda of afwasmiddel
  • Pekelwater maak je door water te koken met zeezout (100 g zout/2 liter water). Dit geheel laten afkoelen voordat je het over de kool schenkt
  • Maak de koolsnijder voor het gebruik helemaal nat. En laat deze na gebruik met de “lade” erin drogen
  • Ook rode kool kun je op deze manier inmaken. Of kies voor een mix van kolen
  • Varieer met smaakmakers, probeer ook eens peperkorrels of komijnzaad

 

Meer groenten op het menu dat zijn belangrijke pijlers van een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over PuurGezond eten, lees dan ons basisboek "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond". Te koop in onze webshop voor € 21,-.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten met Groenten