Er zou een compleet kookboek gevuld kunnen worden met alle recepten van gehaktballen in Nederland. Heel wat oma’s en moeders hadden vroeger immers hun eigen gehaktbalrecept. Hier een basisrecept voor de gehaktbal. Op dit recept valt eindeloos te variëren. Wat wordt jouw eigen homemade gehaktballenrecept?

Hak 1teentje knoflook en 1 ui heel fijn (je kunt ook de keukenmachine gebruiken). Klop 1 ei los. Maal 2 sneetjes brood zonder korst in de keukenmachine tot kruim. Meng ui, knoflook, ei en brood door 500 gram rundergehakt. Doe er peper en zout naar smaak bij en prak het gehakt goed door elkaar. Maak grote of kleine gehaktballen van het gehakt. Verhit in een braadpan 3 el olijfolie en bak hierin de ballen rondom bruin. Zet de deksel schuin op de pan en stoof de ballen vervolgens gaar. Reken 5 minuten stooftijd voor ballen ter grootte van pingpong balletjes en ongeveer 12 minuten voor ballen ter grootte van een tennisbal.
Je kunt de gehaktballen ook in de oven verder garen, bijvoorbeeld samen met tomatensaus en bestrooid met wat stukjes mozzarella.

Tips

  • voeg een heel fijn gesneden Spaanse peper toe voor pittige balletjes
  • meng wat kaneel, oregano en komijn door het gehakt voor Griekse balletjes
  • ook lekker van lamsgehakt of kippengehakt

Nu gratis verzending in onze webshop

Koop hier PuurGezond boeken zonder verzendkosten

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten met vlees