Of het nu wel of geen goed barbecueweer is, niets hoeft je ervan te weerhouden deze homemade barbecuesaus te maken. Deze smaakt namelijk ook prima bij een bal gehakt of een karbonade. 

Voor ongeveer 500 ml saus snipper je 1 ui en 1 teentje knoflook fijn. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui en knoflook ongeveer 2 minuten.

Voeg 2 blikken tomaatblokjes (of 1 kilo klein gesneden verse tomaten, eventueel gepeld) toe. Roer er 125 gram bruine basterdsuiker of honing, 150 ml rode wijnazijn en3 eetlepels worcestersaus door.

Voeg 2 theelepels geroosterde paprikapoeder toe, of als je dat niet hebt 1 theelepel chilipoeder. Laat de saus op laag vuur minimaal 30 minuten zachtjes koken. De saus dikt dan lekker in. Vind je de saus na 30 minuten nog niet dik genoeg, dan nog even verder laten inkoken.

Wel in de gaten houden dat de saus niet aanbakt. Maak de saus op smaak met cayennepeper en eventueel zout.

<dl"><dt">Tips</dt"></dl">

  • De saus is niet helemaal glad door de tomaatblokjes die je gebruikt. Wil je een gladde saus, zet dan de staafmixer er even in en pureer de saus glad.
  • Een pittige variant maak je door een fijn gesneden rode peper mee te fruiten met de ui en knoflook.
  • Je kunt deze saus in een afgesloten pot enkele weken goed houden in de koelkast.

Recepten voor bijgerechten