273

Of het nu wel of geen goed barbecueweer is, niets hoeft je ervan te weerhouden deze homemade barbecuesaus te maken. Deze smaakt namelijk ook prima bij een bal gehakt of een karbonade. 

De meeste kant-en-klare barbecuesaus zit boordevol suiker. Wij maken een versie die slechts een snufje zoetigheid nodig heeft omdat we het zoet halen uit de tomaten. Neem voor dit recept daarom echt goed rijpe tomaatjes.

Voor ongeveer 500 ml saus
Bereidigstijd: 15 minuten
Oventijd: 30 minuten
 

Ingrediënten

500 gram kleine rijpe tomaatjes
3 eetlepels olijfolie
1 ui
1 teentje knoflook
2 theelepels gerookt paprikpoeder
mespunt chilivlokken
1 theelepel komijnpoeder
3 eetlepels balsamicoazijn
2 theelepels honing
 

Bereiden

  • Verwarm de oven op 200 °C. Verdeel de tomaatje over een bakplaat en besprenkel ze met 2 lepels olijfolie. Zet de tomaten 30 minuten in de oven.
  • Pel ensnipper ondertussen de ui en knoflook. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui en knoflook ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de gegaarde tomaatjes toe. Roer het gerookte paprikapoeder, chilivlokken en komijnpoeder erdoor. Voeg de azijn en honing toe. Druk de tomaatjes goed kapot met een vork en roer tot een saus.
  • Eventueel kun je de saus ook met een staafmixer pureren als je wat gladdere saus wilt hebben. Maak op smaak met wat zout.
  • Laat afkoelen en doe over in een pot. 

Tips

  • Een pittige variant maak je door een fijn gesneden rode peper mee te fruiten met de ui en knoflook.
  • Je kunt deze saus in een afgesloten pot maximaal 1 week goed houden in de koelkast. Invirezen kan ook (dan kun je het langer bewaren). 

Het grappige van deze saus van verse tomaten dat je op een eenvoudige manier de hoeveelheid groente van je maatlijd vergroot. En veel groenten dat is helemaal PuurGezond. Want meer groenten op het menu dat is een belangrijke pijler van een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over PuurGezond eten, lees dan ons basisboek "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond" Te koop in onze webshop voor €21,- 

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten voor bijgerechten