Hoe maak je aubergine imam bayildi?

Een culinair uitstapje naar Turkije. Wie er geweest is, weet dat imam bayildi een van de beroemdste groenteschotels van Turkije is. Letterlijk betekent dit "de imam die omviel". Het is een heerlijk stoofgerecht dat eenvoudig te bereiden is, maar waarmee je wel op tijd moet beginnen. Een dag van tevoren bereiden kan ook, de volgende dag is het misschien nog wel lekkerder! Haal de groenten vooral bij de Turkse of Marokkaanse winkel, daar hebben ze van die kleine en lekkere aubergines.  

Snij 6-8 kleine lange aubergines in de lengte bijna doormidden. Je moet ze in de lengte wat open kunnen drukken maar ze moeten aan een kant wel aan elkaar blijven zitten. Doe 5 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin de aubergines in hun geheel ongeveer 5 minuten aan alle kanten. Haal de aubergines uit de pan en leg ze apart. Doe nog eens 5 eetlepels olie in de pan en bak hierin 3 in ringen gesneden uien, 6 gesnipperde teentjes knoflook en 2 paprika’s in stukjes een paar minuten. Voeg 1 theelepel gemalen komijn, een beetje zout en peper, een bosje fijngehakte peterselie en 2 rijpe tomaten in kleine blokjes toe. Bak het geheel ongeveer 5 minuten. Leg de aubergines die nu wat zacht geworden zijn met de open kant naar boven in een ingevette ovenschaal naast elkaar en druk ze een beetje plat. Er ontstaan nu een soort bakjes. Die vul je met het tomatenmengsel. Dek de aubergines af met 2 in plakjes gesneden tomaten en 1 citroen in plakjes. Besprenkel het geheel met een beetje olijfolie en schenk er een kopje water bij.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet deze 50 minuten in een voorverwarmde oven (180°C). 
Haal de aubergines uit de oven en laat de schotel afkoelen tot kamertemperatuur.

Lekker met Turks brood en bijvoorbeeld feta. 

Recepten voor bijgerechten