Dit heerlijke brood balanceert op de verrukkelijke rand tussen ambachtelijk volkorenbrood en vruchten- en notencake. Een gezonde traktatie boordevol vezels. Gemakkelijk in te vriezen en is nog net zo lekker als je het weer ontdooit! Ideaal om een lekkere plak mee te nemen voor tussendoor of als verrukkelijk verzadigende lunch.

Bijgerecht

12 dikke plakken van 2 cm
bereidingstijd: 15 minuten + 70 minuten oventijd

Ingrediënten

100 gram gedroogde rozijnen
300 gram volkoren tarwemeel
3 tl bakpoeder
2 tl kaneel
snufje zout
2 eieren
300ml yoghurt
8 el olijfolie
3 tl citroenrasp
75 gram walnoten
Beetje boter of olijfolie
Beetje bloem

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Wel de rozijnen. Dit doe je door warm of heet water over de rozijnen te schenken tot ze onder staan. Laat ze 5 tot 10 minuten staan en laat de rozijnen goed uitlekken.
  • Meng in een grote mengschaal het meel, bakpoeder, kaneel en zout. Meng alle ingrediënten met een (pol)lepel door elkaar.
  • Meng in een andere kom de eieren, yoghurt, olijfolie en het citroenrasp. Roer goed door tot alle ingrediënten samen een geheel vormen.
  • Voeg nu het natte mengsel aan het droge mengsel toe en roer met een (pol)lepel door tot er een deeg ontstaat.
  • Hak de walnoten grof en voeg deze samen met de rozijnen toe aan het deeg. Meng goed door tot alle stukjes walnoot en de rozijnen goed verspreid zitten in het deeg.
  • Vet een bakvorm van ongeveer 25 cm in met wat olijfolie of boter en bestuif deze met wat bloem. Zo komt het brood na het bakken gemakkelijker los van de bakvorm.
  • Vul de bakvorm met het deegmengsel. En zet in de oven. Het brood is na ongeveer 70 minuten gaar of totdat er een saté prikker droog uit komt.

Tip: Varieer met soorten gedroogde vruchten en noten. Dadels, abrikozen, hazelnoten of amandelen zijn ook verrukkelijk in dit recept.

Bestel voor meer heerlijke inspiratie en recepten ons boek: Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond, voor slechts €21,- te koop in onze webshop!

Recepten voor bijgerechten