Winkelmand
Inloggen
Winkel
Wat is PuurGezond
Recepten
Gezond leven
Recepten voor bijgerechten
Hoe maak je pruimenchutney?
Het is weer pruimentijd! Verrukkelijk die zoete zachte vruchten. Gewoon zo uit de hand eten of er een lekkere pruimentaart van bakken. Als je veel…
...
Saté van garnalen
Vis op de barbecue gaat heel gemakkelijk door voor garnalen te kiezen. Marineer ze lekker even van te voren en smullen maar.
...
Hoe maak je kipsaté?
Kant-en-klare kipsaté opwarmen in de magnetron? Ga liever zelf aan de slag. Lekkerder én je kunt er biologische- of scharrelkip voor gebruiken.
...
Hoe maak je barbecuesaus?
Of het nu wel of geen goed barbecueweer is, niets hoeft je ervan te weerhouden deze homemade barbecuesaus te maken. Deze smaakt namelijk ook prima bij…
...
Vegetarische saté van jackfruit
Van jackfruit kan je heel gemakkelijk een echte vegan saté maken. Heel op de barbecue maar ook prima te doen op een grillpan of grillplaat.
...
Hoe maak je ratatouille?
Met een geurige ratatouille eet je met speels gemak je dagelijkse portie groenten. Het is wel even wat snijwerk, maar verspil je tijd niet aan…
...
Zoet-zure aubergines
Dit heerlijke groentegerecht at Mary in Sumatra. Daar schoof ze aan bij haar van oorsprong Franse gastvrouw Dominique die op een prachtige manier de…
...
Hoe maak je olijventapenade?
Tapenade is lekker op een stuk stokbrood of toast voorafgaand aan een maaltijd.Maar het smaakt ook prima op de lunchboterham met wat sla en…
...
Bonenburgers om je vingers bij af te likken
Zelf een vegan burger maken is gemakkelijker dan je denkt. Met peulvruchten als basis heb je zo een lekkere eiwitrijke vleesvervanger. 4 personen 20…
...
Auberginesalade met amandelen
Weet je niet hoe je een aubergine het best kunt eten? Maak eens deze heerlijke salade. Zowel lauwwarm als koud heel lekker.
...
Bietenburgers
Bietjes in de hoofdrol in deze heerlijke burger.
...
Preitaartje met noten en kaas
Prei is een lekkere groente om mee te variëren. Maak er bijvoorbeeld eens dit heerlijke preitaartje mee!
...
Hoe maak je puree van aardappel en knolselderij?
Wil je meer groenten in de maaltijd of wil je aardappelpuree met minder koolhydraten dan is deze aardappel-knolselderijpuree een aanrader. Kan niet…
...
Hoe maak je notenburgers?
Vegetarische vleesvervangers zijn volop te koop in de supermarkt. Maar ze hebben toch altijd iets geknutselds en passen daarom niet zo goed in een…
...
Hoe maak je sandwichspread?
In de supermarkt verkrijgbaar in veel verschillende smaken: sandwichspread. Een heerlijke frisse groentespread voor op je brood of toast. Jammer…
...
Hoe maak je tzatziki?
Tzatziki, de overheerlijke knoflooksaus uit Griekenland, smaakt niet alleen heerlijk bij Griekse kofta (kruidige gehaktrolletjes) maar ook bij vis- of…
...
Hoe maak je rösti?
Een heel lekker Zwitsers aardappelrecept is rösti. In de supermarkt vind je die in kleine rondjes in de diepvries, maar als je het zelf maakt wordt…
...
Salade van roergebakken wilde spinazie
Al eens grove wilde spinazie gegeten? Echt een keer proberen. Het smaakt vooral lekker als je het roerbakt. Wij maakten er deze simpele maar heerlijke…
...
Hoe maak je naanbrood?
Een kant-en-klaar naanbrood is natuurlijk zo gekocht en opgewarmd, maar zelf maken is verrassend gemakkelijk, erg leuk en minstens zo lekker.
...
Simpele spinaziesalade
Er is weer spinazie van de koude grond.
...
Asperge-tomatenbrood
Na een vraag van ons op Facebook of er nog iemand een lekker recept met asperges had, kregen we dit heerlijke recept van Joyce Kuster.
...
Gevulde kip in een jasje
bijgerecht 4 personen bereidingstijd: 20 minuten oventijd: 30 minuten
...
Spinazietaart
Lekker met kwarkdeegbodem en boordevol groente. Dat is PuurGezond!
...
Rode bietensalade met spinazie en geitenkaas
Rode biet en geitenkaas: heerlijke combi!
...
Quinoa koekjes voor de lunchtrommel
voor 6-8 koekjes
...
Tarte tatin met zoetzure ui, boerenkool en knoflook
tussen- of lunchgerecht 4 personen
...
Temperamentvol artisjokkentaartje
"bloemen om op te eten"bijgerecht4 personenbereidingstijd: 10 minutenoventijd: 20 minuten
...
Hollandse pesto van boerenkool
Boerenkool is lekker en gezond, en in de wintermaanden volop verkrijgbaar. Maak er ook eens een oerhollandse pesto van!
...
Hoe maak je in de oven gebakken aardappeltjes?
Met aardappeltjes uit de oven kun je iedereen gelukkig maken. Er lijkt nooit genoeg te zijn. Maak dus veel, de volgende dag kun je er altijd nog een…
...
Hoe maak je aardappelpuree?
Aardappels schillen is even wat werk. Maar een aardappelpuree van verse aardappels is wel veel en veel lekkerder dan puree uit een pakje. En na het…
...
Spruitjes uit de wok
Geroerbakte spruitjes. Een heerlijke variatie op gewoon gekookte spruitjes.
...
Hoe maak je een visstoofpotje?
Wil je op een lekkere en gemakkelijke manier vis op tafel zetten. Maak dan eens een visstoofpotje. Dit recept kan met verse vis maar ook met vis uit…
...
Hoe maak je witlof uit de oven op een gezonde manier?
We zijn gewend witlof altijd te verpakken in ham en een dikke kaassaus. Toch is dat eigenlijk heel jammer want door witlof in de oven te roosteren…
...
Onze 7 lekkerste homemade aardappelrecepten
Door de coronacrisis blijven schuren van boeren vol aardappels liggen. Er is nauwelijks vraag naar bijvoorbeeld de frietaardappel voor de horeca en…
...
Hoe maak je vegetarische steak tartare?
Een stukje tartaar maar dan boordevol groente! Lekker op een broodje of gewoon zo bij het avondeten.
...
Hoe maak je gehaktbrood?
Vlees combineren met groenten! In dit recept voor gehaktbrood pakt dat wel heel lekker uit. Juist de groenten in dit gehaktbrood maken het zo lekker…
...
Hoe maak je witlofsalade
Wij houden van groenten en vooral van witlof. Witlof bevat speciale vezels die heel goed zijn voor de bacteriën in je darmen. Darmbacteriën groeien…
...
Hoe bak je visfilet
Visfilet bakken moeilijk? Dat valt wel mee als je de 3 trucjes voor lekkere gebakken vis kent: 1. Dep de vis goed droog. 2 Draai de visfilet maar 1…
...
Hoe maak je groente uit de wok?
Een lekkere en snelle manier om groenten te bereiden is wokken. Bovendien blijven bij wokken veel meer vitamines in de groenten zitten dan bij koken.…
...
Volkoren notenbrood met rozijnen
Dit heerlijke brood balanceert op de verrukkelijke rand tussen ambachtelijk volkorenbrood en vruchten- en notencake. Een gezonde traktatie boordevol…
...
Focaccia met zoete tomaatjes
Als er iets rustgevend is in de keuken dan is het wel brood bakken. Probeer het eens! Natuurlijk zijn wij vooral voor volkorenbrood omdat daar meer…
...
Kruidige spruitjes van de bakplaat
Heb je al eens spruitjes uit de oven geprobeerd? Echt iedereen lust spruitjes die op deze manier bereid zijn. Zo haal je met gemak de 300-400 gram…
...
Kruidige appelcompote met kardemon en gember
Hollandse appelmoes krijgt een kruidig volwassen tintje als je het maakt met gember en kardemon. Deze variant smaakt heerlijk bij een maaltijd maar…
...
Gemarineerde biefstukspiesen aan rozemarijn
Zin om de barbecue aan te steken? Vergeet worsten en hamburgers en maak deze zelf gemarineerde biefstukspiesen die een heerlijke smaak krijgen door ze…
...
Appel-perencompote
Heerlijk Hollands en nu in het seizoen: appels én peren. Natuurlijk kun je ze zo eten, maar gecombineerd in een compote smaken ze heerlijk herfstig.
...
Hoe maak je stoofpeertjes?
Mijn groenteman raakt de stoofperen zeker aan de straatstenen niet kwijt, want hij geeft ze gratis weg elke keer als je boodschappen bij ‘m doet.…
...
Griekse gehaktballetjes
Als je munt en oregano door het gehakt mengt, kun je daar balletjes van maken met een heerlijke Griekse smaak. Lekker met tzatziki.
...
Paddenstoelenragout
Altijd lekker deze zelfgemaakte paddenstoelenragout. Niet te vergelijken met een blikje.
...
Salade van winterpostelein met paddenstoelen
Paddenstoelen en postelein, wat een heerlijke combinatie! Vooral in deze salade.
...
Thaise komkommersalade met cashewnoten
Een simpele komkommersalade wordt heel speciaal als je ‘m lekker pittig maakt. Zo kom je wel aan je groenten elke dag.
...
Frittata van wintergroenten
Wil je iets lekkers voor een grote groep? Maak een frittata, gemakkelijk en zeker gezond als je erzoveel groenten instopt als in dit recept.
...
Hoe maak je maiskoekjes?
Van een blikje mais kan je lekkere maiskoekjes maken. Prima als vleesvervanger bij een warme maaltijd. Ook kinderen zijn er dol op.
...
Hoe maak je harissa?
Ken je de pittige, kruidige saus harissa? Deze saus wordt in de Noord-Afrikaanse keuken vaak gebruikt. Bijvoorbeeld bij couscous of bij geroosterd…
...
Hoe maak je vitello tonnato?
Recepten waarin vlees en vis gecombineerd worden, zijn er niet zoveel. Dit recept uit de Italiaanse keuken – wat je in zo goed als elk restaurant in…
...
Hoe maak je ratatouille uit de oven?
Ratatouille – dat heerlijke Franse groentegerecht - zorgt in één klap voor een flinke portie groente op je bord. Bereid deze groentestoofschotel eens…
...
Hoe maak je satésaus?
Satésaus uit het schap of vriesvak van de supermarkt laat jij voortaan links liggen. Want als je deze zelfgemaakte saus eenmaal geproefd hebt, wil je…
...
Hoe maak je schnitzels?
Vissticks, kroketten, kibbeling en schnitzels danken er hun populariteit aan: het knapperige korstje. Gemaakt van paneermeel en een plakmiddel. Dat…
...
Hoe maak je hummus?
Hummus is in korte tijd heel populair geworden. Dat vinden we niet gek want het is zooo lekker! En het is nog gezond ook. Je maakt het heel…
...
Hoe maak je guacamole?
Deze Mexicaanse dipsaus maak je het liefst vlak voor gebruik, omdat de avocado snel verkleurt. Het smaakt verrukkelijk bij nachochips, maar ook als…
...
Hoe bereid je venkel?
Voor je het weet, heb je last van groenteroutine. Week in, week uit, stop je dezelfde groenten in je boodschappentas. De sla, tomaten, komkommer,…
...
Gepofte snoeptomaten met walnoten en ansjovis
bijgerecht 4 personenbereidingstijd: 15 minuten
...
Waanzinnige bietjes
Bietjes zijn lekker en gezond. Maar wat maak je ermee? Dit heerlijke recept van Jamie Oliver bijvoorbeeld.
...
Paleobrood
Een brood zonder granen?Ja dat kan. Dit recept zit een beetje tussen een brood en een cake in.
...
Hoe maak je bloemkoolcouscous?
Het is helemaal in om groenten steeds meer de hoofdrol te geven in je maaltijd. Bijvoorbeeld door je rijst of couscous te vervangen door…
...
Hoe maak je geroosterde maiskolven?
Als we nu toch de barbecue aansteken, dan is het leuk ook eens wat anders te serveren dan alleen vlees. Bij mij ontbreken, zeker in deze maanden, de…
...
Notenkrokant
Begin de dag goed met noten en zaden! Deze producten passen perfect in een PuurGezonde voeding. Koolhydraatarm en boordevol goede vetten en…
...
Gegrilde zoete aardappel
Vaker groenten van de barbecue? Probeer eens zoete aardappel. Heerlijk gegrild!
...
Hoe maak je caponata?
Dit is een van mijn lievelingsgerechten. Maar het blijkt dat veel mensen dit zoetzure groentegerecht boordevol aubergine helemaal niet kennen. Tijd…
...
Hoe maak je slanke loempiaatjes?
Onweerstaanbaar zijn ze, die pittige loempiaatjes. Maar ja… gefrituurd dus moddervet. Een heerlijk lichte variant op loempiaatjes maak je zelf met…
...
Gemarineerde paprikasalade met pecorino
Een heerlijke salade vol kleur uit het boek Plenty van Yotam Ottolenghi. De recepten van deze topkok sluiten perfect aan bij PuurGezond want ook bij…
...
Paprika-olijvensalade
Een kleurrijke salade: daar houden we van bij PuurGezond. Want veel kleurige groenten op je bord betekent ook veel voedingsstoffen. Elke kleur groente…
...
Zoetzure prei met Spaanse peper
Prei een saaie groente? Niet als je het op deze manier bereidt. Lekker bij een Indische of Chinese maaltijd en je bent verzekerd van een grote portie…
...
Korianderpesto
Bijgerecht 4-6 personen Bereidingstijd: 10 minuten
...
Pittige avocadosalade
bijgerecht4 personenbereidingstijd: 20 minuten
...
Prei in mosterdsaus (Ierland)
4 personenVoorbereiding: 20 minutenKooktijd: 20 minuten
...
Auberginegehaktballetjes
Verlang je naar eten dat goed voor je is en ook nog eens supermakkelijk te maken is? Kies aubergine. Met deze paarse held maak je hartverwarmende…
...
Bieterballen uit de oven
Een heerlijke vega-variant op de klassieke bitterbal
...
Risotto met ovenheerlijke groenten
hoofdgerecht 4 personen bereidingstijd: 80 minutenoventijd: 60 minuten
...
Bloemkool met citroen en knoflook uit de oven
bijgerecht4 personenbereidingstijd: 10 minutenoventijd: 20 minuten
...
Hoe maak je couscous?
In geval van hoge keukennood (tijdgebrek, gaspit te weinig, buiten klungelen op een campinggasje) is altijd de redding nabij. Couscous. De nederige…
...
Bulgur-cranberry dip met groentesticks
...
Hoe maak je pesto?
Het recept voor pesto is eenvoudig, maar het gaat om de kwaliteit van de ingrediënten. Vooral de basilicum moet echt top zijn: stevige groene bladeren…
...
Hoe maak je Flamkuchen?
Steeds meer gesignaleerd: Flamkuchen. Deze lekkernij van onze oosterburen heeft nog wel het meeste weg van een pizza, maar dan zonder de tomaten. Met…
...
Hoe maak je rode kool, zoals uit een potje?
Rode kool uit pot of uit de diepvries is altijd heerlijk zacht en vol van smaak. Dat lukt me thuis niet! Tot een vriendin van mij met de oplossing…
...
Hoe maak je picknickbrood (voor onderweg)?
Als wij op vakantie gaan en een lange reis met de auto voor de boeg hebben, dan gaat er al sinds jaar en dag een zelfgebakken brood mee voor onderweg.…
...
Gevuld stokbrood
Een heerlijke simpele maaltijdbij- of hoofdgerecht4 personenbereidingstijd: 20 minuten
...
Paprika gevuld met pittige zuurkool
Tijd voor zuurkool!bijgerecht2 personenbereidingstijd: 15 minuten
...
Hoe maak je aubergine imam bayildi?
Een culinair uitstapje naar Turkije. Wie er geweest is, weet dat imam bayildi een van de beroemdste groenteschotels van Turkije is. Letterlijk…
...
Olijvenbrood
Lekker bij de barbecue of gewoon tussendoorbijgerecht8 stukkenbereidingstijd: 10 minutenwacht- en oventijd: 2,5 uur
...
Hoe maak je puree, maar dan anders?
Zitten aardappelen bij jou in een verdomhoekje, of ben je gewoonweg geen fan van gekookte aardappelen of aardappelpuree? Laat je dan eens verrassen…
...
Hoe maak je mangochutney?
Soms zijn ze voordelig te koop: mango’s. Sla dan je slag en koop er een paar voor een echte Indiase mangochutney. Zelfs als ze niet rijp zijn, kun je…
...
Spies van varkenshaas
bij- of hoofdgerecht4 personenbereidingstijd: 20 minuten
...
Italiaanse tomaten-broodsalade
lunch- of bijgerecht4 personenbereidingstijd: 15 minutenwachttijd: 1 uur
...
Cranberrycompote met vanille
bijgerecht4 personenbereidingstijd: 10 minuten
...
Hoe maak je aardappelgratin?
Heerlijk zo’n goudbruin gebakken aardappelgratin uit de oven. Lekker bij vlees en vis en heel gemakkelijk van te voren te bereiden. Maak het zelf,…
...
Hoe maak je een gehaktbal?
Er zou een compleet kookboek gevuld kunnen worden met alle recepten van gehaktballen in Nederland. Heel wat oma’s en moeders hadden vroeger immers hun…
...
Gekarameliseerde aubergine
bijgerecht 2-3 personen bereidingstijd: 10 minuten oventijd: 30 minuten
...
Hoe maak je blini’s (van Hollandse bintjes)?
Blini’s lijken een beetje op poffertjes. Traditioneel worden deze Russische eenhapspannenkoekjes van boekweitmeel gemaakt. Maar ze zijn ook heel goed…
...
Hoe maak je tortillachips?
Bij een Mexicaanse maaltijd mogen tortillachips met een homemade guacamole of salsa natuurlijk niet ontbreken. Als snack zijn ze natuurlijk ook niet…
...
Hoe maak je waldorfsalade?
Een klassieker onder de salades is de Waldorfsalade. Deze salade, die oorspronkelijk alleen uit knolselderij, appel en wat mayonaise bestond, wordt…
...
Hoe maak je cranberry-compote?
Het klinkt altijd zo exotisch: cranberry’s. Maar wist je dat ze gewoon van Hollandse bodem komen? De kleine rode bessen met hun karakteristieke smaak…
...
Hoe maak je rode kool?
Rode kool is best lekker uit een potje of de diepvries. Maar maak het ook eens zelf!
...
Broccolitartaar
lunch- of bijgerecht
...
Gestoofde wortels met kruidkoek
tussen- of bijgerecht4 personen
...
Hoe maak je de echte kaassoufflé?
Bij een kaassoufflé denk je natuurlijk meteen aan het zonder-vlees-alternatief in de snackbar. Een echte kaassoufflé wint het echter op alle fronten…
...
Hoe maak je crostini?
Crostini zijn eigenlijk niets anders dan toastjes, maar dan wel de enige echt lekkere. In vele varianten kant-en-klaar te koop. Maar je maakt ze ook…
...
Hoe maak je köfte (mediterraanse gehaktspiesjes)?
Ik blijf het volksverlakkerij vinden: je koopt een mix voor een “wereldgerecht” en dan moet je zelf gehakt, tomaat, courgette en olie toevoegen. De…
...
Hoe maak je gebakken aardappeltjes?
Gebakken aardappeltjes zijn heerlijk, echt comfortfood. Dat geldt overigens niet als je ze maakt van die knalharde voorgekookte aardappelschijfjes uit…
...
Hoe maak je piccalilly?
Soms is het lastig om weer nieuwe ideeën voor deze rubriek te krijgen. Maar sinds ik op de antipakjesavond matinee was, kunnen we weer even vooruit.…
...
Hoe maak je focaccia (zonder kneden)?
Focaccia is fantastisch. Vooral als hij fijn elastisch van binnen is (niet kruimelig), met een knapperige goudbruine korst, lekker vettig van de…
...
Hoe maak je zalige geroosterde zomergroenten?
We hebben leuke recepten ontvangen op onze actie "homemade"waarbij het boek Homemade zomer van Yvette van Boven te winnen was. Salades zijn echte…
...
Hoe maak je gegrilde sardientjes?
Nog zo’n zonnig zomers recept dat we van onze vakanties mee naar huis hebben genomen: gegrilde sardientjes. Die smaken echt niet alleen op het…
...
Hoe maak je salsa verde?
In Spanje weten ze wat lekker is. Zoals deze ‘salsa verde’, een gerecht van de Canarische eilanden. Een heerlijke dipsaus, die je maakt met verse…
...
Hoe maak je aardappeltoefjes?
Pommes Duchesse, of gewoon op zijn Hollands: aardappeltoefjes, liggen diepgevroren klaar in de supermarkt. Maar maak ze ook eens zelf. Super…
...
Hoe maak je vanillesaus?
Warme vanillesaus smaakt heerlijk bij (warm) herfstfruit, ijs of gebak. Zo’n vanillesaus is heel gemakkelijk zelf te maken. Daar heb je geen zakje…
...
Salade van ingelegde bietjes met feta en walnoten
lunch- of bijgerecht4 personengaartijd: 1 uur
...
Hoe maak je wereldburgers?
WereldBurgers zijn hét duurzame alternatief voor de welbekende hamburger. Tover je broodresten om tot een heerlijke snack! Ellen van Andel stuurde dit…
...
Taugésalade met gember, knoflook en pijnboompitten
bij- of lunchgerecht4-6 personenbereidingstijd: 10 minuten
...
Erwtjes-farro salade
bij- of lunchgerecht6 personen
...
Salade van paddenstoelen afgeblust met rozen
voor- of lunchgerecht4 personen
...
Balletjes gepaneerd met hazelnotencrunch
bijgerecht of hapje
...
Sperziebonen a la putanesca
bijgerecht4 personenbereidingstijd: 30 minuten
...
Gestoofde snijbiet met boter en kaas
bijgerecht4 personen
...
Zweedse haring met dille
hapjebereidingstijd: 10 minutenwachttijd: 1 dag
...
Gekarameliseerde witlof met dadel en peper
bijgerecht4 personenbereidingstijd: 15 minuten
...
Lentesalade van raapsteeltjes
bij- of lunchgerecht2 personenbereidingstijd: 15 minuten
...
Bloemkool met kaassaus
bijgerecht4 personen
...
Hoe maak je appelmoes?
Appels zijn er nu volop. Zo lekker. Niet alleen uit de hand, maar ook voor bijvoorbeeld appelmoes. Moeilijk is het niet. En zo’n zelfgemaakte…
...
Hoe maak je kaaskoekjes?
Nog op zoek naar een mooie garnering bij de soep of salade? Maak deze eenvoudige kaaskoekjes.
...
back-to-top