273

Soms zijn ze voordelig te koop: mango’s. Sla dan je slag en koop er een paar voor een echte Indiase mangochutney. Zelfs als ze niet rijp zijn, kun je er uitstekend chutney van maken. De mangosmaak wordt dan nog meer uitgesproken en voller.

Schil voor een pot van 400 ml 2 mango’s en snij het vruchtvlees van de pit en daarna in blokjes. Rasp 50 g verse gemberwortel. Pel en snipper 2 teentjes knoflook.

Kook de mango, gember en knoflook samen met 100 g rietsuiker, 200 ml appelazijn, 1 theelepel chilivlokken, 1 kaneelstokje, snufje kurkumapoeder en 1 theelepel zout. Laat het geheel circa 1 uur zachtjes koken op een laag vuur, zonder deksel. Roer regelmatig, zodat de chutney niet aankoekt aan de bodem.

Schep de chutney in een brandschone pot en draai het deksel erop. Zet de pot op zijn kop en laat de chutney helemaal afkoelen. Bewaar de chutney op een donkere plek. Gesloten blijft de chutney zeker een paar maanden goed. Eenmaal geopend is de pot in de koelkast nog zo’n 2 weken houdbaar.

Mangochutney hoort natuurlijk bij een echte Indiase maaltijd, maar smaakt ook heerlijk bij kaas, op rijstewafel, roggebrood of bij (koud) vlees.

Heb je de smaak te pakken? Maak dan ook eens pruimenchutney of chutney van cranberry’s

<dl"><dt">Tips</dt"></dl">

  • Kook de pot of 2 kleine potjes in een pan met water zeker 5 minuten. Haal de pot(jes) met een tang uit het water en laat de pot(jes) met vulopening uitlekken op een dubbelgevouwen theedoek. Dan weet je zeker dat de potten echt brandschoon zijn.
  • Je kunt ook nog 1 ui snipperen en met de mango meekoken voor extra pit.

 

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten voor bijgerechten