Karine Hoenderdos
Karine is diëtist, auteur van de PuurGezond boeken en redacteur van PuurGezond.nl

Er waait een frisse wind door de hoofden van voedingswetenschappers. Ze durven eens verder te kijken dan de Schijf van vijf, ze dromen over het oerdieet en ze zijn niet meer bang voor vet. Ja, er zijn zelfs voedingskundigen die niet meer bang zijn voor verzadigd vet! Natuurlijk, wij van PuurGezond wisten allang dat je met een gerust hart roomboter op het volkorenbrood kunt smeren, maar steeds meer wetenschappers verkondigen het en steeds meer diëtisten en gewichtsconsulenten durven dat ook aan hun cliënten te vertellen.

Het zijn dus mooie tijden. De nieuwe voedingsleer belooft een nieuwe lente, een nieuw geluid. Vol met puurgezond en lekker eten. Vrij van angsten en rare ideeën over voeding.

Hoewel?

Het lijkt er toch op dat er - na de vetfobie - nu toch een nieuwe angst zijn opmars doet. Dat is de angst voor koolhydraten en dan vooral voor de verschrikkelijke suikers. Er zijn mensen, ook lezers hier op PuurGezond, die vol afschuw reageren als er een theelepel suiker in de tomatensaus verdwijnt. Er worden websites vol geschreven over de gevaren van het witte gif. Suiker jaagt onze insulinestofwisseling op, wordt binnen 0,3 seconden opgeslagen als vet op de billen. Snelle koolhydraten maken van ons trillende junkies met een wild schommelende bloedsuikerspiegel.

Oh, alsjeblieft! Kan het een klontje minder?

Natuurlijk, deels hebben de suikerfobisten natuurlijk gelijk. Ik vind het geen goed teken dat Nederlandse kinderen een kwart van hun energie uit suikers halen. Ik vind het ook niet best dat pubers lunchen met een pak roze koeken. Ik denk dat insuline de sleutelfactor is bij een verstoorde stofwisseling door overgewicht. En ik vind het ook overdreven om (zoals het Voedingscentrum nog steeds voorschrijft) 6 boterhammen per dag te eten, waarvan 3 met zoet beleg omdat ik anders mijn kaas- en vleeswarenaanbeveling overschrijd. De rol van koolhydraten in onze gezondheid is interessant, ik verwacht nog veel nieuw onderzoek daarnaar.

Maar voeding is veel meer dan koolhydraten en de stofwisseling kent meer aspecten dan insuline. Er zijn ook nog belangwekkende zaken als eiwitten, vitamines en visvetzuren. Laten we dus het hoofd koel houden en ons geen nieuwe angsten laten aanpraten. Koolhydraten en suiker passen in een PuurGezonde voeding. Wie geniet van pure producten als fruit, noten, yoghurt, vis, groenten en volkorenbrood en wie regelmatig zijn spieren aan het werk zet, kan best eens een plak cake eten of zelf schuimpjes maken. Wees niet bevreesd.