snee brood met boter

Bij Puur Gezond zijn we niet zo van de pakjes en de zakjes. We geloven dat je juist met pure ingrediënten het lekkerst en meest gezond kunt eten. Maar wat smeer je dan op je boterham?

Kies je voor een industrieel bereide margarine of halvarine, zoals ook in de chijf van vijf staat? Of hou je het bij een pure en o zo lekkere roomboter?

Ha, leuke vraag! Veel diëtisten en voedingsvoorlichters zullen kiezen voor de halvarine. Omdat die rijk is aan onverzadigde vetten en de toegevoegde vitamines A en D. Zelf weet ik het zo net nog niet. Zijn dat écht doorslaggevende argumenten? Als je plantaardige olie gebruikt, regelmatig vis op het menu zet en een handje noten eet, dan krijg je die onverzadigde vetten vanzelf al binnen. En die vitamines? Tja die zijn ook maar toegevoegd aan de margarine en halvarine, ze zitten er niet van nature in. Eigenlijk is dat een non-argument, je kunt net zo goed een supplement gebruiken.

Roomboter dan? Het is misschien niet zo puur als je denkt, want ook roomboter gaat eerst door de zuivelfabriek. Maar het is beslist puurder dan halvarine, zeker qua smaak. Roomboter bevat van nature vitamine A en D (al heb je nog wel vette vis en flink wat groenten nodig om de aanbeveling te halen). Maar ja, roomboter is wél rijk aan verzadigd vet en volgens het Voedingscentrum zijn dat vetten die je moet vermijden. Steeds meer wetenschappers nuanceren deze boodschap trouwens. En roomboter is natuurlijk niet ‘light’, zoals halvarine.

Zijn er dan meer opties? Natuurlijk. Want in veel landen wordt het brood helemaal niet besmeerd. Brood wordt gewoon ‘kaal’ gegeten, of met olijfolie besprenkeld, of in de soep gedoopt, of geroosterd en met knoflookolie ingewreven…

Ik kies zelf voor een Oer-Hollandse Puur Gezond Polderoplossing. Op mijn boterhammen met pindakaas of zachte geitenkaas hoeft echt geen boter of halvarine. Een verse ciabatta besprenkel ik veel liever met een goede olijfolie. En op dat warme notenbrood geniet ik van een laagje roomboter. Heerlijk!

 

Karine

Karine is diëtist en redacteur bij PuurGezond. Ze is ook de auteur van onze bestsellers "PuurGezond sank in 8 stappen "en "Eet meer, Lekker in je vel met PuurGezond". Je koopt deze boeken voor € 21,- per stuk in onze webshop.

 

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.