zout minderen

Onze redacteur Mary houdt van... zout! En dat kan ook best, juist door de PuurGezonde manier waarop ze eet.

Ansjovis, nieuwe haring, Parmezaanse kaas …. godenspijs voor mij, want ik hou van zout. En van die zoutkorrels op een verse foccacia of een stukje ciabatta gedoopt in olijfolie en zout…heerlijk! Ik word echter steeds vaker gek aangekeken als ik mijn zoutmolen pak en een extra draai zout over mijn eten doe. Alsof ik mijn eigen doodvonnis teken door mijn eten op smaak te brengen met wat korrels zout.

Natuurlijk: Nederlanders eten veel zout. De aanbeveling ligt op 6 gram per dag (een flinke theelepel) en de gemiddelde inname is bijna het dubbele. Maar Nederlanders eten dan ook graag soep uit blik, saus uit een pot en kant-en-klaar pizza’s. Allemaal goed voor zo’n 2 gram zout per portie. Tel daarbij op de vele sneden brood – 5 sneetjes zijn ook goed voor 2 gram zout -, vaak belegd met kaas of vleeswaren en dan snap je waar die hoge zoutconsumptie vandaan komt. En die wordt misschien alleen maar hoger! Want van de afspraken die de industrie gemaakt heeft om het zoutgehalte van hun producten terug te dringen komt niet veel terecht.

Toch is het niet juist om alleen maar naar dat zoutgebruik te kijken. Het draait om de balans tussen de mineralen natrium en kalium in de voeding. Hoeveel kalium je daarnaast binnenkrijgt, is minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker. Kalium zit vooral in groente, fruit en volkorenproducten. Hoe meer kalium je binnenkrijgt, hoe beter je bloeddruk in balans blijft. 

Kiezen voor PuurGezond dus! Dan kook je zonder pakjes en zakjes (minder zout), dan eet je veel groenten en fruit en kies je voor volkoren (meer kalium). Dan maak je je tomatensaus zelf, dan ga je uit van pure eerlijke producten die veel smaak van zich zelf hebben en dan eet je wat vaker een salade als lunch in plaats van brood. Dan durf ik te beweren dat het met die zoutconsumptie reuze meevalt. Zo zeer dat er ruimte overblijft voor die lekkere zoute smaakmakers en voor “geef me het zout eens even aan.”

Mary

 

Meer lezen van Mary? Ze schreef het boek “7 inzichten voor een blijvend goed gewicht”. Dit boek helpt je in de strijd tegen de kilo’s die er vaak zo stiekem bijkomen. Je leert hoe je je gezonde eet- en leefgewoonten kunt blijven volhouden op de lange termijn.

7 inzichten voor een blijvend goed gewicht geeft je de kennis die je nodig hebt om een blijvend gezond gewicht te bereiken. De 3 weekmenu’s in dit boek geven je een houvast bij het volgen van een PuurGezond eetpatroon. En met de 100 PuurGezonde recepten uit dit boek gaat je dat vast lukken!  Het boek is te koop in onze webwinkel.

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.