Dat onschuldige takje peterselie lijkt eigenlijk alleen voor de sier. Maar redacteur Mary weet wel beter: peterselie heeft heel veel Power!

De meeste onbewerkte en pure voedingsmiddelen zijn gezond, maar sommigen zijn nog wet wat gezonder dan de anderen. In de wetenschap worden dit ook wel de Powerhouse foods genoemd. Dit zijn voedingsmiddelen die per calorie ongelooflijk rijk zijn aan vitamines, mineralen en vezels. Per 100 kilocalorieën leveren ze - ten opzichte van andere voedingsmiddelen - heel veel voedingsstoffen. 

Het zal je niet verrassen: Powerhouse foods zijn vooral groenten en fruit. Groene bladgroenten prijken bovenaan de lijst, waarbij waterkers, Chinese kool, snijbiet en spinazie met stip. En... een opvallend hoge positie is weggelegd voor peterselie.
Peterselie, ja! Laten we het daar eens over hebben. Traditioneel komen we in de Nederlandse keuken niet verder dan een takje peterselie als garnering. Jammer, want dit groene kruid barst werkelijk van de vitamine C, calcium, ijzer en kalium.
Waarom gebruiken we zo weinig van dit powerkruid? Vast door die schrikbarend dure verpakkingen in de supermarkt. De hoofdprijs voor een paar takjes: dat nodigt niet uit tot uitbundig gebruik. Al een hele tijd koop ik platte peterselie op de markt of bij de Marokkaanse supermarkt. Echt grote bossen zijn dat en dan ga je het vanzelf ook gul gebruiken. De heerlijke peterselie pureer ik voor dressings, strooi ik rijkelijk over stoofschotels en salades en de steeltjes trek ik mee in saus en bouillon. Zo gaan er elke week wel 2 flinke bossen doorheen, net zoals van munt en koriander trouwens. Mijn ultieme peterselierecept is een peterseliestamppot. Een heerlijk hartige stamppot van aardappelpuree met heel erg veel fijngehakte peterselie erdoor. Kijk, dan zet het zoden aan de dijk. Power to Peterselie!

Mary

In de mediterrane keuken worden heel veel groene kruiden gebruikt. We hebben een compleet slank maandmenu dat is gebaseerd op de keukens rondom de Middellandse Zee. Lekker zomers eten en ook nog een paar kilo afvallen: probeer het eens. Het complete menu is voor slechts € 7,50 te koop in onze webwinkel.

Mary is diëtist en het kooktalent van PuurGezond. Ze kookt heel graag met pure Hollandse ingrediënten, leest veel kookboeken en heeft het PuurGezond boek "7 inzichten voor een blijvend goed gewicht" geschreven. In dit boek staan 100 van haar lekkerste recepten. Natuurlijk boordevol groenten.