image-5847

Plantaardig eten is hip(ster). En ook een beetje heilig. Want met de achterliggende gedachten - dierenleed is zielig, het milieu gaat eraan en er moet genoeg eten zijn voor iedereen van de wereldbevolking - kan niemand het oneens zijn vindt Karine.

Toch krijg ik een beetje het “dweilen met de kraan open” gevoel. Want het échte probleem is niet dat we te veel dierlijke producten eten. Het echte probleem is ten eerste dat we niet goed omgaan met dieren. Het tweede probleem is dat we onverbeterlijke consumenten zijn, die kopen dat het een lieve lust is. Het derde probleem is dat we veel te veel verspillen. Het vierde probleem (misschien wel het allergrootste probleem) is dat we met zoveel mensen op de aarde zijn, De pil, het condoom en goede seksuele voorlichting is op termijn waarschijnlijk effectiever dan minder vlees gaan eten.  

Voorlopig zitten we er natuurlijk wel mee, met die overvolle hyperconsumerende aardkloot. Meer plantaardig eten en afkicken van onze overdreven zuivel-, vlees- en visverslaving zijn prima. Maar moeten we dan ook overschakelen op volledig vegan eten?

Vanuit gezondheidsoogpunt zeg ik 'nee'. De mens heeft nu eenmaal een bepaalde hoeveelheid dierlijke producten nodig in zijn dieet. Beste bewijs daarvoor zijn de visvetzuren en vitamine B12. Die voedingsstoffen kun je toevoegen als supplement, natuurlijk. Er zijn verder vleesvervangers met extra toegevoegd ijzer en B12. Er is sojamelk waaraan men calcium en B12 toevoegt. Toch denk ik niet dat deze (behoorlijke geknutselde!) producten onze behoefte aan dierlijke producten kunnen vervangen. Om over de smaak maar niet te twisten.

Houd het liever puur: veel groenten en fruit, aangevuld met noten, peulvruchten en volkoren granen. En daarbij een beetje van dierlijke producten, zoals vis, vlees, zuivel en eieren. Het liefst zo diervriendelijk mogelijk. En niks verspillen.

Veganisten zijn daarbij onze ethische inspiratie. Maar wat scoort meer effect: dat 10% van Nederland een veganist wordt of 90% een bewuste flexitariër?

Karine

Op PuurGezond geven we je veel inspriatie voor recepten die grotendeels of geheel plantaardig zijn. Zo hebben we een receptspecial met vegetarische recepten en ook een met volledig plantaardige recepten. Beide te koop in onze webshop

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.