Als er iets rustgevend is in de keuken dan is het wel brood bakken. Probeer het eens! Natuurlijk zijn wij vooral voor volkorenbrood omdat daar meer vezels in zitten. Maar weet je hoe je ook het vezelgehalte van brood kunt verhogen? Door groenten toe te voegen. Zo wordt een vezelarme focaccia van witte bloem toch opeens gezond.

voor 1 grote focaccia of 2 kleinere
bereidingstijd 20 minuten

wachttijd 1 uur
oventijd 15 + 20 minuten

Ingrediënten
1 zakje droge gist
1 eetlepel honing
500 gram bloem
5 gram zout
60 ml olijfolie
500 gram minipruimtomaatjes of snoeptomaatjes
3 teentjes knoflook
paar takjes verse rozemarijn


Bereiden

  • Meng de gist met de honing en 2 eetlepels lauwwarm water. Laat even staan.
  • Meng de bloem met het zout en maak hierin een kuiltje. Schenk het gistmengsel, ongeveer 275 ml lauwwarm water en 50 ml van de olijfolie in het kuiltje en meng tot een soepel deeg. Kneed het flink door. Het moet een zacht soepel deeg worden. Gebruik eventueel iets meer water als het niet soepel genoeg is, of wat meer bloem als het te plakkerig is. 
  • Doe het deeg in een met bloem bestoven kom en dek het af met een vochtige doek. Laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °Celsius. Halveer de tomaatjes en schep deze om met de resterende olijfolie, wat zout en peper. Pers de teentjes knoflook erboven uit.
  • Doe de tomaatjes in een ovenschaal of bakblik en zet de tomaatjes 15 minuten in de hete oven.
  • Vorm van het deeg 1 of 2 rechthoeken. Rol het uit tot het ongeveer 3 cm dik is. Druk er met behulp van je vingers deuken in.
  • Verdeel de tomaatjes erover. Ris de blaadjes van de rozemarijn en strooi die over het brood. Besprenkel het brood met 2 eetlepels water en zet het in de hete oven. Bak het in 20 minuten gaar.

Warm smaakt dit brood verrukkelijk.

Dit is een van de vele voorbeelden van hoe je meer groenten in je voeding kunt verwerken. Wij geven je veel van die voorbeelden want veel groenten eten is een van de belangrijkste pijlers van een PuurGezond eetpatroon. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons basisboek ”Eet meer! Lekker in je vel met PuurGezond” Je bestelt het voor € 21,- in onze webshop.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten voor bijgerechten