273

Het is weer pruimentijd! Verrukkelijk die zoete zachte vruchten. Gewoon zo uit de hand eten of er een lekkere pruimentaart van bakken. Als je veel pruimen hebt, kun je er natuurlijk jam van maken. Maar veel spannender is een pruimenchutney. Heerlijk bij rijstgerechten.

Maak 1 kilo pruimen schoon, halveer ze, haal de pitten eruit en snijd de vruchten in stukjes. Pel en snipper 2 uien en 2 teentjes knoflook. Rasp een stukje verse gember van 3 cm fijn.

Breng de pruimen aan de kook met de uien, de knoflook en de gember samen met 250 gram rozijnen en 5 volle eetlepels honing (je kunt ook bruine suiker nemen) in 500 ml rode wijnazijn. Voeg 1 mespunt kruidnagelpoeder en 1 theelepel kaneel toe. Kook de pruimen in ongeveer een half uur tot moes, wel regelmatig roeren. Schep de chutney in goed schoongemaakte potten (dit recept is ongeveer genoeg voor 4 potten van 250 ml) en draai het deksel er stevig op.


Zet de potten op de kop en laat de chutney geheel afkoelen. Bewaar de potten op een donkere plek.
Door de hoeveelheid suiker kun je deze chutney 2-3 maanden bewaren buiten de koelkast. Na openen wel in de koelkast bewaren. Ga je voor minder suiker? Dan is de chutney veel korter houdbaar: 2-3 weken in de koelkast.

 

Wil je meer weten over de PuurGezond kijk op eten? Lees onze bestseller "Eet Meer!" lekker in je vel met PuurGezond. Het boek bevat veel uitleg en recepten. Het is te koop in onze webshop voor € 21,- 

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten voor bijgerechten