Aardappels schillen is even wat werk. Maar een aardappelpuree van verse aardappels is wel veel en veel lekkerder dan puree uit een pakje. En na het koken van de aardappels eigenlijk net zo snel klaar.

Schil 1 kilo kruimig kokende aardappels en was de aardappels goed. Snij de aardappels in even grote stukken. Dan zijn ze allemaal op hetzelfde moment gaar.

Kook de aardappels in weinig water (als de helft onder water staat is het prima) in ongeveer 20 minuten gaar. Een aardappel is gaar als deze, als je erin prikt, gemakkelijk uit elkaar valt.

Giet het water van de aardappels af en laat ze even uitlekken in een vergiet. Doe de aardappels terug in de pan en maak ze fijn. Dit kan met een stamper, of gebruik een pureeknijper. Dat laatste is het lekkerst en meest luchtig!

Roer ongeveer 75 ml warme melk en 50-75 gram boter door de aardappelpuree en breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

<dl"><dt">Tips</dt"></dl">

  • Wil je minder aardappels? Vervang dan de helft van de aardappels door stukken knolselderij en kook dit met de aardappels mee.
  • Roer in plaats van de boter 5 eetlepels olijfolie en 100 g geraspte Parmezaanse kaas door de aardappels.
  • Hak 2 handen vol verse kruiden fijn en schep deze door de puree.
  • Voor een romige variant neem je 1 dl room in plaats van de melk.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten voor bijgerechten