hoe maakje caponata

Dit is een van mijn lievelingsgerechten. Maar het blijkt dat veel mensen dit zoetzure groentegerecht boordevol aubergine helemaal niet kennen. Tijd voor een homemade recept dus! 

Snij van 1 kilo aubergines elke aubergine in 4 parten en bestrooi deze met wat zout. Als je ze zo 1 uur laat staan, trekt er vocht uit de aubergine en daarmee ook de iets bittere smaak. Je kunt deze stap ook achterwege laten hoor, als je de tijd er niet voor hebt, maar wel bestrooien maakt het net wat lekkerder.

Verwarm de oven voor op 200°C en rooster de aubergine vervolgens 20 minuten in de oven, tot ze bruin kleuren. Laat de aubergines iets afkoelen.

Verhit ondertussen in een flinke scheut olijfolie1 gesnipperde ui, 1 gesnipperd teentje knoflook, 1 wortel in stukjes en 1 stengel bleekselderij in stukjes. Bak dit een paar minuten tot alles heel lekker gaat ruiken.

Voeg dan een handvol fijngeknipte (platte) peterselie, 5 verse tomaten in stukjes (of 1 blik tomaten) en een flinke scheut balsamico-azijn toe. Breng het geheel aan de kook. Snij de aubergines in stukjes en voeg deze erbij. En dan goed laten doorstoven; zeker 1 uur lang.

Voeg aan het einde naar smaak wat kappertjes en zwarte olijven toe en strooi er nog wat peterselie over. Je kunt dit warm of koud serveren als voorafje met een lekker stuk brood.

<dl"> <dt">Tips</dt"> </dl">

  • Hou je iets over? Beleg er brood of een toastje mee
  • Serveer de caponata warm als pastasaus met stukjes buffelmozzarella

Veel groenten eten is gezond. Want groenten zitten boordevol goede voedingsstoffen en bevatten nauwelijks calorieen. Groenten eten is daarom een van de pijlers van een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over PuurGezond eten? Lees dan ons boek "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond". Te koop voor € 21,- in onze webwinkel

Recepten voor bijgerechten