homemade trendy flamkuchen

Steeds meer gesignaleerd: Flamkuchen. Deze lekkernij van onze oosterburen heeft nog wel het meeste weg van een pizza, maar dan zonder de tomaten. Met het beleg kun je alle kanten op.

Voor 4 “kuchen” meng je 300 gram speltmeel (of boekweitmeel) met 7 gram gedroogde gist, 1 theelepel zout en 1 eetlepel olijfolie. Meng er 75 ml warm water door en kneed er een soepel deeg van (eventueel nog wat extra water toevoegen als het niet soepel is).

Even goed doorkneden! Laat het deeg 1 uur rusten op een warme plek, dek de kom af met een vochtige doek. Na 1 uur is het deeg gerezen. Verwarm de oven voor op een zo hoog mogelijke stand (minstens 250°C).

Verdeel het deeg in 4 porties en rol de deegballetjes uit tot een ovaal plat brood (zo plat mogelijk). Besmeer het brood ruim met crème fraîche. Bestrooi met een beetje zout en peper. Beleg met spekblokjes en uiringetjes.

Bak de flamkuchen in 10-15 gaar en knapperig in de oven (eventueel na elkaar, als je oven niet zo groot is).

Tips

  • Varieer in beleg: neem uienringetjes, preiringetjes, flinterdunne plakjes zoete aardappel of rode paprika.
  • Ook lekker vega met geiten- of schapenkaas in plaats van het spek

Zelf flamkuchen maken is superlekker en als je er lekker de tijd voor neemt is het ook een manier om te ontspannen. Kneden, wachten, beleggen en bakken. En je eet ook nog eens heel puur. Ontspannen omgaan met eten hoort helemaal bij PuurGezond. Wil je meer weten over PuurGezond eten? Lees onze boeken, die staan vol met uitleg en bevatten allemaal veel lekkere pure recepten. Je koopt ze in onze webwinkel.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten voor bijgerechten