273

Focaccia is fantastisch. Vooral als hij fijn elastisch van binnen is (niet kruimelig), met een knapperige goudbruine korst, lekker vettig van de olijfolie en met zout dat tussen je tanden uiteen barst. Ik hoor jullie zuchten. Ja. Ja. Ja! Dat willen we. Maar een hoop gedoe, met bloem dat tussen de voegen van de tegels komt, spierpijn van het kneden en na vijf uur kneden-rijzen-kneden-rijzen pas resultaat. Niet dus. Mijn focaccia maak ik tegenwoordig zonder te kneden met deeg dat kan rijzen terwijl je slaapt. Het gaat volgens het principe van ‘no knead bread’.

Los 15 g verse gist op in 100 ml warm water. Stort 200 g witte bloem en 100 g fijngemalen harde tarwe (zoals semolina) in een grote kom en roer het door elkaar. Meng het gistwater erdoor, 2 theelepels zout, een eetlepel fijngehakte rozemarijn en nog 100 ml warm water. Het deeg wordt geen bol en is natter dan je gewend bent en niet kneedbaar. En dat hoeft ook niet, dus dat komt goed uit. Leg een vochtige, warme theedoek over de kom en bind er een elastiek omheen. Zet het 12-16 uur weg op een plek met een constante aangename temperatuur, zoals de huiskamer. Ik zet de kom op de vloer(verwarming).

Verwarm de oven voor op 220 graden. Een pizzasteen in de oven geeft het beste resultaat. Als je een steen gebruikt, zorg dan dat deze goed heet is. Idem dito voor een bakplaat of ovenschaal. Leg een vel bakpapier op de pizzaschep en strooi er wat harde tarwe over. Draai de kom met deeg in 1x om, zodat het deeg op het bakpapier stort. Het ziet er wat fluffy uit nu, maar dat geeft niet. Als het goed is hoef je het nu niet nog verder uit te ‘drukken’ over het bakpapier. Het deeg moet nu ongeveer een halve centimeter hoog zijn. Als het nog wel te dik en te weinig breed is, vorm het deeg dan met je vingers (doop je vingers in het water-oliemengsel van hieronder tegen het plakken) tot het de juiste dikte heeft.
Klop 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel water door elkaar tot het een dikke massa is. Giet dit over het deeg en verdeel gelijkmatig. Strooi er wat grof zout over en nog een eetlepel rozemarijnnaaldjes. Schuif de focaccia met bakpapier en al (<em">ja, ik weet dat het eigenlijk niet heter dan 200 graden mag volgens de verpakking, maar we doen het gewoon</em">) op de steen en bak de focaccia goudbruin in ongeveer 20 minuten.

Dit recept is afkomstig van Kookblog Rozemarijn.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten voor bijgerechten