273

Ken je de pittige, kruidige saus harissa? Deze saus wordt in de Noord-Afrikaanse keuken vaak gebruikt. Bijvoorbeeld bij couscous of bij geroosterd vlees. Je kunt deze saus kant-en-klaar in een flesje of tube kopen. Maar zelf maken kan ook!

Voor ongeveer 250 ml saus snij je 4 teentjes knoflook en 2 rode pepers heel fijn. Wrijf de knoflook en peper samen met wat zout tot een pasta in een bakje of een vijzel.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan en voeg de peperpasta, 2 theelepels gemalen koriander en 1 theelepel gemalen komijn toe. Bak dit een minuut en voeg dan 250 ml dikke tomatenpassata toe (zelfgemaakt of een pure uit een pakje of fles). Laat het geheel een paar minuten inkoken.

Een echt Noord-Afrikaanse touch krijgt de harissa als je op het einde 1 eetlepel rozenwater toevoegt (te koop bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt). Heb je dat niet in huis, voeg dan een mespunt suiker aan de saus toe.

Je kunt de harissa een paar weken bewaren in de koelkast in een goed afgesloten potje.

<dl"><dt">Tips</dt"></dl">

  • Liever minder pittig? Haal dan de zaadjes uit de peper voor je deze fijn snijdt.
  • Gebruik harissa eens als marinade voor vlees op de grill of barbecue.
  • Ook lekker bij een tosti!

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten voor bijgerechten