273

Als wij op vakantie gaan en een lange reis met de auto voor de boeg hebben, dan gaat er al sinds jaar en dag een zelfgebakken brood mee voor onderweg. Het bijzondere aan dit “picknickbrood” is, dat ik het beleg erin meebak. Het brood doet het trouwens ook heel goed op een buffet of bij een kop soep. 

Meng 500 g (spelt)bloem met 1 theelepel zout en 1 zakje gedroogde gist. Meng 2 eetlepels olijfolie en 350 ml warm water door de bloem tot een deeg.

Kneed het deeg goed door met de hand of in een keukenmachine tot het deeg mooi elastisch en zacht aanvoelt. Maak een bol van het deeg en leg het in een met bloem bestrooide kom. Dek de kom af met een vochtige doek en zet de kom op een warme plek, bijvoorbeeld bij de verwarming of in een bak met warm water.

Laat het deeg zo 45 minuten tot een uur rijzen. Kneed het deeg nog een keer goed door en rol het uit tot het ongeveer 1 cm dik is.

Beleg het brood nu. Je kunt hierbij je fantasie de vrije hand geven. Ik bestrijk het met pesto of tomatentapenade en leg er dan plakjes rauwe ham of salami op, vervolgens wat geroosterde paprika en tenslotte stukjes mozzarella of feta.

Soms voeg ik ook wat plakjes olijven of kappertjes toe. Rol het deeg vervolgens op. Vouw de uiteinden goed dicht zodat er geen vulling uit het brood kan bakken. Leg het brood op een ingevette bakplaat. Dek het brood af met een vochtige doek en laat het op een warme plek nog 1 uur narijzen.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de bovenkant van het deeg met 1 eetlepel olijfolie en strooi er eventueel wat grof zeezout over. Zet de bakplaat in de oven. Bak het brood in 40-45 minuten gaar en goudbruin. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop klopt. 

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten voor bijgerechten