Warme vanillesaus smaakt heerlijk bij (warm) herfstfruit, ijs of gebak. Zo’n vanillesaus is heel gemakkelijk zelf te maken. Daar heb je geen zakje voor nodig. Met pure ingrediënten heb je binnen een handomdraai de lekkerste saus.

Snij 1 vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een mes het merg eruit. Doe 200 ml slagroom, 200 ml  melk, het vanillemerg en het uitgeschraapte vanillestokje in een pannetje. Breng dit tegen de kook aan en laat het 10 minuten trekken. Verwijder het stokje uit het warme mengsel. Meng 1 theelepel maïzena met een klein scheutje koude melk tot een glad papje. Splits 2 eieren en klop de eidooiers los (het eiwit kun je in de koelkast bewaren voor een ander gerecht). Roer door de eidooiers 40 gram rietsuiker (of minder). Giet een beetje van het warme melkmengsel al roerend bij de eidooiers. Giet vervolgens al roerend het eimengsel bij de rest van het melkmengsel. Voeg  tegelijk de opgeloste maïzena toe.
Verwarm de saus al roerend totdat de saus gebonden is en aan de lepel blijft plakken.  
Direct serveren.

Recepten voor bijgerechten