Peulvruchten en met name linzen zijn heerlijk in een salade. Heb je al eens zwarte linzen geprobeerd? Lekker en ook nog eens prachtig op het bord.

voorbereidingstijd: 15 minuten/ bereidingstijd: 45 minuten

Bereiden

  • Verwarm de oven voor tot 160 °C. Leg de tomaten in een enkele laag, verdeeld over 1 grote of 2 kleine bakblikken. Vermeng 2,5 eetlepel van de olijfolie met de harissa, giet dit over de tomaten en keer ze een paar keer, zodat ze aan alle kanten met de olie zijn bedekt. Bestrooi ze met de suiker en breng op smaak met peper.
  • Rooster ze 45 minuten, of totdat de tomaten zijn gekaramelliseerd en licht zijn geslonken. neem uit de over en laat afkoelen (niet in de koelkast).
  • Maak de dressing: roer de azijn, mosterd, olijfolie en peper stevig door elkaar. Zet apart.
  • Doe de linzen in een flinke steelpan, giet er veel koud water bij en breng ze aan de kook. Zet het vuur lager en laat de linzen zachtjes koken totdat ze zacht zijn maar nog wel hun vorm hebben, ongeveer 15 tot 20 minuten.
  • Bak intussen de witte ui en de bleekselderij in de overgebleven olijfolie totdat de ui zacht is, maar niet gekleurd. Giet de linzen af en voeg toe aan de groente. Roer goed door, zodat alle smaken goed met elkaar mengen. Voeg de dressing, peterselie en munt toe en breng op smaak. Meng de rode ui erdoor.
  • Schep de linzen over op een mooie schaal en overdek ze met de geroosterde tomaten en de ricotta. Bedruppel het geheel met de extra vergine olijfolie en maal er zwarte peper overheen. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek Granen, peulvruchten & zaden.

Elke week peulvruchten op het menu is gezond. Vaker peulvruchten eten een van de pijlers van het PuurGezond eetplan voor een goede gezondheid. Meer over PuurGezond eten lees je in ons boek Ëet meer! Lekker in je vel met PuurGezond". Te koop in onze webshop voor 21 euro.

Lunchrecepten