blog over asperges eten

Mary geniet altijd enorm van de aspergetijd. Jij ook?

Ik verheug me nu al op het weekend. Want dan ga ik asperges eten. De eerste van dit jaar! En dat vind ik altijd een happening. Misschien komt dat wel omdat ik ben opgegroeid tussen de aspergebedden van het Limburgse aspergedorp Grubbenvorst. Asperges zijn er bij mij met de paplepel ingegaan. En dan echt met de paplepel, grote kans dat ik ze zelfs als babyhapje heb gehad!

Als ik ’s ochtends vroeg naar school fietste, zag ik in het voorjaar de aspergestekers weer bezig op de akkers of zelfs al terugkomen van hun vroege ochtendshift met een kistje vers gestoken asperges achterop. Ik wist dus altijd precies wanneer het weer zover was. Traditioneel duurt de aspergetijd van Moederdag tot en met St. Jan (24 juni). Tegenwoordig zijn ze er al wat vroeger. Dat komt omdat steeds meer boeren hun aspergebedden afdekken met plastic, waardoor de asperge het eerder lekker warm krijgt en gaat groeien.

Vrijdag ben ik in het zuiden en ik ben nu al helemaal blij dat ik wat van die vers gestoken asperges mee naar huis kan nemen. En ik hoop dat er de komende weken nog wat ritjes volgen! Want als echte Limburger weiger ik om asperges te kopen in een supermarkt. Bij mij moeten ze echt vers van de boer komen. Asperges bestaan namelijk voor 95% uit water. En als je asperges niet vochtig bewaart dan droogt de groente uit. Daarmee verdwijnt er veel van de smaak en de malsheid. Transport en opslag doet een asperge geen goed en daarom is de aspergeboer mijn beste vriend. Die bewaart zijn oogst meestal onder water. Ik wikkel de asperges thuis meteen in vochtige theedoeken en leg ze in de groentelade van de koelkast tot ik ze ga schillen.

Hoe ik mijn eerste keer dit jaar ga inkleden? Met ham, eieren en een botersausje of een romige Hollandaise. De traditionele manier dus. Maar ik koop expres wat teveel. Dan kan ik er komende week ook nog mee wokken, een quiche van maken of een heerlijke soep. Ik ben meteen weer verslaafd!

Mary


Mary is diëtist en het kooktalent van PuurGezond. Ze kookt heel graag met pure Hollandse ingrediënten, leest veel kookboeken en heeft het PuurGezond boek "7 inzichten voor een blijvend goed gewicht" geschreven. In dit boek staan 100 van haar lekkerste recepten. Natuurlijk boordevol groenten.

We houden niet alleen van asperges, maar van alle groenten! In ons boek Eet meer! Lekker in je vel met PuurGezond" laten we zien hoe je gemakkelijk lekker veel groenten eet. Dat is heel fijn voor je gezondheid, je gewicht en zelfs huid en haren. Koop het voor € 21,- in onze webwinkel.

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.