wetenschappelijke onderbouwing puurgezond

Je leest zoveel over gezond eten, en ieder zegt weer wat anders. Daarom wil je misschien weten: hoe waar zijn de PuurGezond adviezen?

Je kunt op internet heel veel lezen over wat gezond eten is. Maar je moet je steeds afvragen of het wel de juiste informatie is. Wie is de afzender? Wie heeft het geschreven? Veel mensen vinden zichzelf deskundig op het gebied van voeding, maar varen puur op eigen ervaring. Van een wetenschappelijk onderbouwing is vaak geen sprake. Je kunt wat dat betreft vertrouwen op de adviezen van PuurGezond!

De uitgangspunten van PuurGezond zijn namelijk gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Ons team, dat bestaat uit 3 diëtisten en een voedingswetenschapper, heeft daaruit Richtlijnen PuurGezond opgesteld. Deze vormen de basis voor de PuurGezond Piramide, de PuurGezond aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen en onze 10 basisprincipes.

De 10 basisprincipes van PuurGezond

 

 

 

  1. PuurGezond kiest voor onbewerkte en pure voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde en nutriëntdichtheid. Er is steeds meer onderzoek dat laat zien dat een zoveel mogelijk onbewerkte voeding goed is voor het gewicht en de gezondheid. Volgens onderzoekers van Yale University kan een dergelijk voedingspatroon beschouwd worden als het meest gezonde. Recente rapporten van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties (FAO) laten zien dat bewerkte producten juist een negatief effect hebben op de gezondheid.
  2. Het PuurGezond voedingspatroon is vertaald in de PuurGezond piramide en de bijbehorende aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen. Dit is de dagelijkse basis. Wie volgens deze aanbeveling eet, krijgt 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van de meeste vitamines, mineralen, essentiële vetzuren en vezels binnen.
  3. Voldoende groenten en fruit is essentieel voor een gezonde voeding. Bij PuurGezond kiezen we daarom voor 3 porties fruit en tenminste 300-400 gram groenten per dag. Deze aanbeveling is in lijn met verschillende onderzoeken, die laten zien dat een consumptie van minimaal 560 à 800 gram groenten en fruit per dag gepaard gaat met gezondheidswinst. Voor de Belgische Gezondheidsraad was dit aanleiding om in 2019 de aanbeveling te verhogen naar 300 gram groenten en 250 gram fruit per dag.
  4. Binnen de richtlijnen horen ook adviezen voor lichaamsbeweging, minstens een uur per dag. We adviseren om zo min mogelijk te zitten en om dagelijks minstens een half uur buiten te komen.
  5. PuurGezond sluit zich aan bij de huidige suppletieadviezen van de Gezondheidsraad, zoals voor foliumzuur tijdens de zwangerschap en vitamine D voor risicogroepen. We adviseren ook het gebruik van jodiumhoudend keukenzout en van jodiumrijke producten.
  6. Naast de PuurGezond basisvoeding is er ruimte voor extraatjes zoals chocolade, wijn of een punt appeltaart op zijn tijd. De hoeveelheid extraatjes is afhankelijk van het activiteitenpatroon en wat de weegschaal aangeeft. Mannen hebben een hogere energiebehoefte dan vrouwen. Zij kunnen de basisvoeding aanvullen met wat extra granen, noten, peulvruchten, eiwitten, vetten of extraatjes.
  7. Bij PuurGezond eten past ook aandacht voor duurzaamheid. We gaan uit van seizoensgroenten, bij voorkeur biologische producten en 2 à 3 vegetarische dagen per week. Streekproducten hebben een streepje voor binnen PuurGezond en eten is te bijzonder en waardevol om zomaar weg te gooien.
  8. In de richtlijnen en voorbeeld dagmenu’s, boeken en folders van PuurGezond wordt uitgegaan van 3 maaltijden per dag, bestaande uit ontbijt, lunch en avondeten en liefst zo min mogelijk tussendoormomenten. Houdt het op maximaal 4 keer per dag. Maar minder mag natuurlijk ook.
  9. We tellen geen calorieën en spreken niet over hoeveelheden voedingsstoffen. Mensen eten immers voedingsmiddelen en geen voedingsstoffen en de basisproducten leveren wat men nodig heeft. Volgens onderzoekers van Yale University bevat onbewerkte voeding als vanzelf de goede voedingsstoffen in de juiste verhoudingen.
  10. PuurGezond gaat uit van zelf koken, en van eenvoudige no-nonsense recepten die ook met weinig ervaring in de keuken goed te doen zijn.

Wil je alles eens rustig nalezen? Download hier de onderbouwing van PuurGezond.

"Eet meer" is ons basisboek over PuurGezond eten. Eet meer? Ja, want je kunt ruime porties eten als je kiest voor puur en onbewerkt eten met lekker veel groenten. In dit boek staat het superduidelijk uitgelegd, en je vindt er natuurlijk ook veel lekkere recepten bij. Voor iedereen die gezonder wil eten, zonder dieet of goeroe-gedoe. Bestel het voor € 21,- in onze webwinkel.

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.