image-976
Angela Severs is voedingswetenschapper, tekstschrijver en redacteur bij PuurGezond.

Doe jij het ook één keer per dag, zoals de meeste Nederlanders? Sommige lusten er wel pap van en doen het zelfs ’s morgens én ’s avonds. Mij niet gezien. Nergens voor nodig. Ik heb er zelfs een hekel aan.

Lange tijd wist ik niet eens dat er een naam voor bestond. Dat het zelfs een hele groepering is. Tot ik een artikel in Elsevier las; een feest van herkenning. Ik hoor bij “The Great Unwashed”, mensen die zich niet dagelijks douchen. Die genoegen nemen met een washandje, al dan niet met zeep. Heel duurzaam. Daar kunnen spaardouchekoppen en douchetimers niet tegenop. Het scheelt water, shampoo, zeep, was, tijd én geld. Zoveel, dat het meer loont dan overstappen naar de goedkoopste energiemaatschappij. 

Het zijn echt niet alleen Occupiers, het schijnt in alle lagen van de bevolking voor te komen. Alleen durven ze niet uit de kast te komen. Hygiëne viert tegenwoordig immers hoogtij. Bacteriën zijn niets ontziende, onzichtbare duiveltjes die te vuur en te zwaard moeten worden bestreden. We gooien antibiotica, pasteurisatie, chloor en zeep in de strijd. We zullen het winnen! Af en toe lijden we even een nederlaag, zoals bij de EHEC-bacterie, maar dat sterkt ons alleen maar in de heilige strijd die we strijden.

Alleen, we maken daarbij een cruciale fout. We scheren alle bacteriën over één kam. Terwijl we toch zouden moeten weten dat alleen extremisten moeten worden uitgebannen. Bacteriën lijken in dat opzicht net op mensen: je hebt goede en slechte. De goede koesteren zet veel meer zoden aan de dijk dan de slechte vernietigen. Want die goede zijn loyaal. Niemand is beter in het uitschakelen van concurrenten dan bacteriën. Onder het mom van eigen volk eerst, verdringen ze buitenstaanders. Zelfs Wilders zou ervan gaan blozen.

In onze hygiënedrang slaan we zover door, dat het niet gezond meer is. Zonder bacteriën kunnen we namelijk niet leven. We dragen ze dag in dag uit met ons mee. Vooral in onze darmen zitten ze, waar ze ons helpen bij de spijsvertering en de stoelgang. Zelfs onze weerstand is afhankelijk van deze symbiose. Ook op onze huid zitten ze en lijken ze ons te helpen, al staat het onderzoek naar de rol van huidbacteriën nog in de kinderschoenen.

Nou, ik ga ze koesteren hoor, die huidbacteriën. M’n badkamer wordt binnenkort verbouwd, dus dan kan ik 2 à 3 weken niet douchen. Kijken hoe het bevalt. En m’n omgeving…