Aardappelgratin

Heerlijk zo’n goudbruin gebakken aardappelgratin uit de oven. Lekker bij vlees en vis en heel gemakkelijk van te voren te bereiden. Maak het zelf, zonder pakjes of zakjes. En… zonder slagroom. Bij een klassieke gratin wordt room gebruikt. Lekker natuurlijk, maar ook calorierijk. Probeer eens deze variant!

Boen voor 4 personen 4 flinke aardappels (ca. 200 gram per stuk) schoon. Verwarm de oven voor op 220 °C. Snij de aardappels in dunne plakken en kook deze 5 minuten in 350 ml volle melk en 2 eetlepels witte wijn (even goed in de gaten houden dat het niet overkookt!). Schil intussen 2 uien en snij deze in ringen. Pel en snipper 2 teentjes knoflook. Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak hierin de uien en de knoflook ongeveer 2 minuten. Schep de uien door de aardappelplakjes en de melk en voeg naar smaak zout en peper toe.

Vet een lage ovenschaal in en doe het hele aardappelmengsel met vocht over in de schaal. Zet de schaal 30-45 minuten in de oven. In elk geval tot de aardappels helemaal gaar zijn en de schotel een bruin korstje heeft.

Je kunt een aardappelgratin ook heel goed maken van een restje gekookte aardappels. Lekker duurzaam en vriendelijk voor je budget. Wil je meer budgettips voor PuurGezonde, lekkere maaltijden? Dan is onze receptspecial Budgetkoken iets voor jou. In deze download geven we je 23 recepten die weinig geld kosten en heel gezond zijn en volop tips en tricks om goedkoper uit te zijn met de boodschappen. Je schaft deze receptspecial voor € 3,00 aan in onze webwinkel.

 

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten voor bijgerechten