Tomatensoep

De soep die de soepen-top-10 aanvoert (de tomatensoep) komt verbazingwekkend vaak uit blik of uit een pakje. Dat is natuurlijk wel heel gemakkelijk, maar zelf tomatensoep maken van verse tomaten is ook niet moeilijk. Probeer het eens, vooral nu het aanbod van verse tomaten op zijn hoogtepunt is. Deze klassieke tomatensoep is heerlijk zacht en romig.

Snij 1 kilo rijpe (soep)tomaten in stukjes. Snij 1 ui en 1 wortel in stukken. Doe de tomaten, ui en wortel samen met ½ liter groentebouillon in een pan en breng het aan de kook. Bind een bosje peterselie samen met een paar takjes tijm en1 laurierblad. Voeg dit toe aan de soep en laat alles 10 minuten koken.

Haal het bosje kruiden uit de soep. Pureer de soep met een staafmixer.

Smelt in een soeppan 20 gram boter. Roer 20 gram bloem door de gesmolten boter en blijf roeren tot het een bal wordt. Druk de bal plat op de bodem van de pan en voeg ca. 400 ml van de tomatensoep toe. Klop met een garde het boter-bloemmengsel door de soep en blijf kloppen tot een gebonden massa ontstaat. Voeg nu vervolgens beetje bij beetje de rest van de tomatensoep toe.

Laat de soep nog 10 minuten doorkoken en maak op smaak met zout, peper, een paar druppels citroensap en eventueel een mespuntje suiker. Serveer de soep met in elk bord of kom een lepel half opgeklopte room en een blaadje basilicum.

<dl"> <dt">Tips</dt"> </dl">

  • Wil je de soep gladder? Pureer de tomaten dan niet maar druk de gekookte tomaten door een zeef
  • Ook lekker met zelfgemaakte soepballetjes
  • Serveer de soep eens met wat (knoflook)croutons

 Meer homemaderecepten vind je in de PuurGezond boeken Je koopt ze in onze webshop.

Lunchrecepten