Wortelsoep

PuurGezond is geen dieet en toch val je ervan af. Hoe kan dat? Omdat je onbewerkte voedingsmiddelen gaat eten in plaats van sterk bewerkte. Zonder dat je het in de gaten hebt en zonder honger val je dan af! Dat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek.

Sterk bewerkte voedingsmiddelen slecht voor de lijn

Uit diverse onderzoeken, zoals bijvoorbeeld dit Amerikaanse onderzoek , blijkt dat mensen die sterk bewerkte voedingsmiddelen eten, meer calorieën binnenkrijgen dan mensen die onbewerkte producten eten. En hun gewicht stijgt sneller dan wanneer ze onbewerkte voeding eten.

Sterk bewerkt of vers

In dit onderzoek kregen 20 vrijwilligers 28 dagen lang al hun eten verstrekt. Ze werden in 2 groepen verdeeld: de ene groep kreeg 2 weken lang alleen maar sterk bewerkt voedsel. De andere groep kreeg verse, zoveel mogelijk onbewerkte voeding. Beide groepen kregen 3 maaltijden per dag die ongeveer evenveel calorieën, vitamines, suiker en vezels bevatten. En ze mochten onbeperkt eten van tussendoortjes. Ook die waren sterk bewerkt of onbewerkt, afhankelijk van de groep waar ze in zaten. De onderzoekers hielden precies bij hoeveel iedereen at en wat ze binnenkregen. Na 2 weken ruilden de groepen om van eetpatroon.

Verschillen tussen de groepen

De groep die het sterk bewerkte eten kreeg, bleek dagelijks zo’n 500 kcal meer te eten uit de tussendoortjes dan de andere groep. Dat kwam vooral doordat ze meer koolhydraten en vetten binnenkregen. Dit was ook terug te zien in het gewicht na 2 weken. De mensen die sterk bewerkte voeding kregen, waren zo’n 900 gram aangekomen. De mensen in de andere groep waren juist 900 gram afgevallen. In beide groepen vonden de mensen het eten ongeveer even lekker en hun hongergevoel was ook hetzelfde. Wel aten mensen veel sneller van de sterk bewerkte voeding dan van de onbewerkte voeding.

De onderzoekers denken nu dus dat het weglaten van sterk bewerkte voeding uit het eetpatroon helpt bij afvallen. Bij PuurGezond gaan we hier al langer van uit. Juist omdat die onbewerkte voedingsmiddelen veel langer voor een vol gevoel zorgen. Je hebt zo minder honger tussendoor. En daar vaart je gewicht wel bij. Wil je meer lezen over bewerkte voedingsmiddelen en onbewerkte voedingsmiddelen en wat die voor je gewicht doen? In ons boek 7 inzichten voor een blijvend goed gewicht is er ook een heel hoofdstuk aan besteed.

In dit boek staan ook 100 pure recepten waarmee je zelf aan de slag kunt. Zoals het heerlijke recept van de foto.

Wortelsoep met kurkuma

4 personen
bereidingstijd 20 minuten

1 ui
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
500 gram wortels
1/4 knolselderij
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel kurkumapoeder
2 eetlepels crème fraîche

staafmixer of blender

  • Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit de olie in een soeppan en bak de ui en knoflook zachtjes glazig.
  • Maak ondertussen de wortels schoon en snij ze in stukken. Maak de knolselderij schoon en snij deze in stukken. Doe de wortel en knolselderij bij de ui en bak even mee. Voeg de komijn en kurkuma toe en bak ook even mee.
  • Voeg 600 ml water toe met wat zout (of 600 ml bouillon). Breng het geheel aan de kook.
  • Laat de wortel en knolselderij in ongeveer 15 minuten helemaal gaar worden. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender of keukenmachine. Verwarm de soep, breng op smaak met zout en peper en serveer met een 1/2 eetlepel crème fraîche per bord of kom.

 

 

Wil je handige tips over hoe je gezond eet en je gewicht onder controle krijgt of houdt? In onze boeken "PuurGezond slank in 8 stappen" en "7 inzichten voor een blijvend goed gewicht" staan volop tips. Je schaft ze aan in onze webwinkel voor € 21,- per stuk.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Lunchrecepten