Rode kool: winter- en zomergroente

Wist je dat rode kool het hele jaar rond geteeld wordt? Er is een oogst in de zomer en eind herfst. Die laatste teelt is vooral een “bewaarteelt” voor de winter. Daarom is de rode kool nu voordelig en volop verkrijgbaar. Net als witte kool, spitskool en savooiekool is rode kool een zogenoemd sluitkoolgewas. Een verse kool herken je dan ook aan een gesloten krop, die stevig aanvoelt. Maak je niet druk om lichte beschadigingen op de buitenste bladeren, als ze maar knapperig zijn en mooi glanzen. Koop dus geen krop waarvan de bladeren loszitten. Er zijn tegenwoordig ook kleinere 1-2 persoons kooltjes verkrijgbaar.

Niet rood maar dieppaars
Ondanks de naam is de kleur van de kool meestal dieppaars en ook nog afhankelijk van het ras. De buitenste bladeren hebben vaak een blauwige tint. De mooie rode kleur die je kent van de kool op je bord ontstaat vaak bij de bereiding. De paarsige kleur verandert namelijk door zuur in rood of zelfs roze. De paarse of rode kleurstof waaraan de kool de kleur dankt, een anthocyaan, is overigens een antioxidant. Goed voor je gezondheid, maar de kleurstof maakt ook heel gemakkelijk vlekken op je kleding die moeilijk weg te wassen zijn. Wees dus voorzichtig of draag een keukenschort als je deze groente bereidt.

Zo maak je rode kool schoon
Verwijder als eerste de buitenste bladeren die erg stug aanvoelen of lelijk beschadigd zijn. Spoel de kool af en snij met een scherp groot mes in 4-6 parten. Snij vervolgens de harde stronkachtige stukken aan de onderkant weg. Dan kun je hem verder in reepjes snijden of schaven.

Rauw, gekookt of stamppot
Meestal eten we rode kool fijngesneden of geraspt. Om de kool wat zachter te maken, kun je de kool even marineren in een dressing met wat zuur, zoals azijn of yoghurt. Of overgiet de kool na het snijden even met kokend water. Zo is het hele rauwe ervan af. Je kunt van rode kool natuurlijk een stamppot maken met bijvoorbeeld wat rozijnen, appel en uitgebakken spekjes. Of roerbak de kool met zuidvruchten.

Verse kool koel bewaren
Na aankoop kun je rode kool zo’n 1-2 maanden op een droge en koele (12-15 °C) plaats bewaren. Is de kool aangesneden of voorgesneden, bewaar de kool dan goed afgedekt in de koelkast. Dan blijft de kool nog enkele dagen goed. 

543486541960541961541962543487 543488 541910
preload 0preload 1preload 2preload 3preload 4preload 5preload 6preload 7preload 8preload 9preload 10preload 11preload 12preload 13preload 14preload 15preload 16preload 17preload 18preload 19preload image 1preload image 2preload image 3preload image 4preload image 5preload image 6preload image 7preload image 8preload image 9preload image 10preload image 11preload image 12preload image 13preload image 14preload image 15preload image 16preload image 17preload image 18preload image 19preload image 20preload image 21preload image 22preload image 23preload image 24preload image 25preload image 26preload image 27preload image 28preload image 29preload image 30preload image 31preload image 32preload image 33preload image 34preload image 35preload image 36preload image 37preload image 38preload image 39preload image 40preload image 41preload image 42preload image 43preload image 44preload image 45preload image 46preload image 47preload image 48preload image 49preload image 50preload image 51preload image 52preload image 53preload image 54preload image 55preload image 56preload image 57preload image 58preload image 59preload image 60preload image 61preload image 62preload Themeimage 0preload Themeimage 1preload Themeimage 2preload Themeimage 3preload Themeimage 4preload Themeimage 5preload Themeimage 6preload Themeimage 7preload Themeimage 8preload Themeimage 9preload Themeimage 10preload Themeimage 11preload Themeimage 12preload Themeimage 13preload Themeimage 14preload Themeimage 15preload Themeimage 16preload Themeimage 17preload Themeimage 18preload Themeimage 19preload Themeimage 20preload Themeimage 21preload Themeimage 22preload Themeimage 23preload Themeimage 24preload Themeimage 25
010
0  
Vind ik leuk
0
Geen reacties0
Bevestig
Nee
Ja
Informatie
Ok
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Annuleer antwoord
Uw reactie is een antwoord op de volgende reactie:

Geen reacties

Startersgroenten voor de moestuin

Met welke groente kun je het beste een moestuin beginnen?

Gewoon proberen in tuin, bak of pot.

Lees meer

Wereldeters

Een uitdaging voor je kind, maar ook voor jou!

Lees meer
De Moestuin

De Moestuin

Floor Korte laat in haar boek "De moestuin" zien hoe het telen van je eigen groenten leidt tot minder stress en meer gezonde eetlust.

Lees meer

Griekse yoghurt: heerlijk romig

Griekse yoghurt wordt gemaakt van melk waaraan bacteriën worden toegevoegd die de melk aanzuren. Vervolgens laat men de wei weglekken, waardoor een dikke romige yoghurt overblijft. Vaak wordt nog extra room toegevoegd.

Lees meer
Hoe maak je linzensoep?

Hoe maak je linzensoep?

Als er een soep is die altijd kan, ook qua geld, dan is het wel deze crisissoep: een heerlijk vullende maaltijdsoep met linzen als basis en een hele berg groenten.

Lees meer
Zijn spruitjes echt zo gezond?

Zijn spruitjes echt zo gezond?

Ja, die kleine ronde kooltjes zijn supergezond! En daar zijn verschillende redenen voor.

Lees meer
Snel, gezond en lekker

Snel, gezond & lekker

Hoe eenvoudig kan een boek zijn? Héél eenvoudig! Dat blijkt uit dit boek van Sue Quinn met als ondertitel "160 tien-minuten-recepten". Na het lezen van dit boek kan niemand meer zeggen dat koken lastig is of veel tijd kost.

Lees meer

Havermout: lekker, voedzaam, voordelig en veelzijdig

De redactie van PuurGezond is dol op havermout. Het is heel puur, nauwelijks bewerkt en zonder toevoegingen.

Lees meer

Voorjaarskriebels in de moestuin

Heb je ook al zo’n last van die voorjaarskriebels, zodra de zon ook maar even schijnt? Zodra het een stralende dag is, lijkt het wel alsof iedereen weer uit zijn winterslaap komt.
Er zijn mensen die dan de neiging krijgen om het huis eens van...

Lees meer
Vers en gezond aan het einde van de week

Vers en gezond aan het einde van de week

Heb jij echt vaste gewoontes als het om eten gaat? Eet je op maandag steevast heel gezond en vers, ga je in het weekend voor gemak en heb je vaste combinaties als het om de avondmaaltijd gaat?

Lees meer
Bloedsinaasappels

Bloedsinaasappels: maar kort verkrijgbaar

Je ziet ze nu volop liggen, op de markt en bij de Oosterse supermarkt: bloedsinaasappels. Koop ze, want deze sinaasappels zijn er maar kort.

Lees meer
Warm water

Warm water

De kraan helemaal open draaien zodat het water sneller warm wordt? Niet nodig!

Lees meer
Winterkost zuurkool

Echte winterkost: zuurkool

Wist je dat zuurkool zijn leven begint als witte kool? De kool wordt na de oogst in fijne reepjes gesneden, licht gezouten en daarna opgeborgen.

Lees meer
Mari plukt de dag

Mari plukt de dag

Dit heerlijke en dikke kook-leesboek heeft als uitgangspunt: wat eten we vandaag? En gaat daarbij uit van geplukt uit je eigen tuin, die van je buren of gehaald uit het bos of veld. Dit verwerk je dan vervolgens in heerlijke, vegetarische gerechten.

Lees meer
Gieser Wildeman

Gieser Wildeman: mooie stoofpeer van Hollandse bodem

Hoe komt het toch dat perenrassen de prachtigste namen hebben? Conference, Doyenne du Comice of Gieser Wildeman. Die laatste is een mooie stoofpeer van Hollandse bodem. Nu volop verkrijgbaar!

Stoofperen zijn echt ‘slow food’ en

gemakkelijk te... Lees meer
Een vriendin vertelde laatst dat de balsamicoazijn die ik heb geen echte balsamicoazijn is. Hoe kan dat nu?

Een vriendin vertelde laatst dat de balsamicoazijn die ik heb geen echte balsamicoazijn is. Hoe kan dat nu?

De ene balsamicoazijn is de andere niet. Er zijn soorten die gewoon in een fabriek worden gemaakt van natuurazijn die gezoet, ingedikt en gekleurd wordt met karamel. De fles en het etiket van die soorten kunnen je in de supermarkt wel heel erg...

Lees meer
Gedroogde Goji bessen

Goji bessen, lekker alternatief voor rozijnen

Wil je in de muesli wel eens iets anders dan rozijnen? Of eet je graag noten in combinatie met gedroogd fruit? Kies dan eens voor gedroogde Goji bessen. Deze rode bessen bevatten veel antioxdanten. 

In China worden ze ook wel smiley berries genoemd,...

Lees meer
Eetkalender 2018

Eetkalender 2018

‘Wat zullen we eten vanavond?’ die vraag stel jij je vast ook wel eens. De Eetkalender 2018 geeft je een jaar lang direct antwoord op die vraag. De kalender, van Francesca Kookt, bevat namelijk meer dan 200 recepten voor de doordeweekse dagen....

Lees meer
Puur! uit eten

Puur! uit eten

Op zoek naar (h)eerlijk eten en drinken buiten de deur? Neem dan eens een kijkje op de site van culinaire gids Puur! uit eten, met enkel biologische, fair traide en duurzame aanraders.  Op de site vind je restaurants, cateraars, boerenmarkten,...

Lees meer
Mary Stottelaar

Alle aandacht voor de kerstdis

De Goedheiligman heeft zijn hielen nog niet gelicht of we worden overspoeld door folders en reclames met de heerlijkste ingrediënten voor de gezelligste kerstdiners. Nee, ik ga nu niet schrijven hoe zeer ik me erger aan alle kant-en-klaar producten...

Lees meer