Bij elke bakker is tegenwoordig wel speltbrood te koop. Het is ook leuk om dat eens zelf te maken. Deeg van spelt is wat zwaarder dan gewoon brood. Om het brood mooi te laten rijzen hebben wij speltbloem gemengd met volkoren speltmeel gebruikt. Het resultaat is een heerlijk speltbrood. 

Meng 250 g speltbloem met 250 g volkoren speltmeel, 1 theelepel zout en 1 zakje gedroogde gist. Meng 2 eetlepels olijfolie en 350 ml warm water door de bloem tot een deeg. Kneed het deeg goed door met de hand of in een keukenmachine tot het deeg mooi elastisch en zacht aanvoelt. Maak een bol van het deeg en leg het in een met bloem bestrooide kom. Dek de kom af met een vochtige doek en zet de kom op een warme plek, bijvoorbeeld bij de verwarming of in een bak met warm water (ca. 40 °C). Laat het deeg zo 45 minuten tot 1 uur rijzen. Kneed het deeg nog een keer goed en vorm er opnieuw een bol van. Leg het brood op een ingevette bakplaat. Bestrooi het deeg met wat bloem en dek het af met een vochtige doek en laat het op een warme plek nog 1 uur narijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet bij het opwarmen van de oven een vuurvaste schaal gevuld met water op de bodem van de oven. Bestrijk de bovenkant van het deeg met 1 eetlepel water. Zet de bakplaat middenin de oven. Bak het brood in 30-40 minuten gaar en goudbruin.
Haal de bak met water na 20 minuten uit de oven en bestrijk het brood nog een keer met water. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop klopt. 

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Lunchrecepten