Veel groenten eten, dat kan ook bij het ontbijt en de lunch dat bewijzen de recepten van Yotam Ottolenghi wel. Bijvoorbeeld dit heerlijke recept met zoete aardappel

ontbijt- of lunchgerecht
4 personen
oventijd: 1 uur

Ingrediënten 

2 middelgrote zoete aardappels, ongeschild (700 gram)
200 gram bloem, gezeefd
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel geraspte nootmuskaat
1 theelepel kaneelpoeder
3 eieren, gesplitst in dooiers en witten
150 ml volle melk
50 gram boter, gesmolten, plus 80 g extra in blokjes, om in te bakken
1 theelepel vanille-extract
1 eetlepel vloeibare honing
grof zeezout
160 gram Griekse yoghurt
60 gram dadelsiroop
1 theelepel poedersuiker, om te bestuiven

Bereiden

  • Verhit de oven tot 240 °C.
  • Leg de zoete aardappels op een kleine met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 1 uur tot ze volledig gaar en goudbruin zijn. Haal ze uit de oven, laat ze koud worden en trek de schil eraf.
  • Gooi de schil weg en leg de aardappels in het midden van een mousseline- of kaasdoek. Trek de randen rondom omhoog tot er een bal ontstaat en knijp eventueel vocht uit het vruchtvlees. Schakel de oventemperatuur terug naar 180 °C.
  • Meng in een middelgrote kom de bloem met bakpoeder, nootmuskaat, kaneel en eventueel een theelepeltje zout. Klop in een andere kom de eidooiers, melk,gesmolten boter, vanille en honing goed door elkaar. Spatel het mengsel door de droge ingrediënten en roer goed voor u het aardappelvruchtvlees erbij doet. U kunt het beslag tot dit moment een dag tevoren maken.
  • Doe de eiwitten in een aparte vetvrije kom en klop ze tot een stevig schuim. Dat duurt met de hand 3-4 minuten en met een mixer 1-2 minuten. Schep het schuim luchtig door het aardappelbeslag en zet het opzij.
  • Zet vlak voor het serveren een grote koekenpan met 20 gram blokjes boter op halfhoog vuur. Schep als de boter gaat schuimen 3 bergjes van 2 eetlepels pannekoekbeslag in de pan. Bak de pannekoekjes 3-4 minuten, keer ze halverwege om zodra de randen bruin zijn en het beslag in het midden belletjes vormt. De pannekoekjes zijn vrij zacht, dus keer ze heel voorzichtig.
  • Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze opzij terwijl u de overige pannekoeken bakt. Veeg de pan schoon voor u er voor elke portie weer 20 gram boter in doet. U kunt 12 pannekoeken maken. Zet ze 5 minuten in de oven om ze door te warmen.
  • Leg op elk bord 3 pannekoekjes en schep de yoghurt erop. Besprenkel ze met dadel-siroop, bestuif met poedersuiker en dien ze op.

Tips

  • Dit gerecht biedt alles wat je je maar kunt wensen. Hoewel, als het om zoete aardappel, pannekoeken en brunch gaat, zal bijna niemand nee zeggen tegen een paar plakjes gegrilde bacon erbij.
  • Je kunt het pannekoekbeslag een dag van tevoren maken als je wilt; stop op het punt waarop het eiwitschuim door het beslag geschept moet worden.

Dit recept komt is met toestemming ovegenomen uit NOPI van Yotam Ottolenghi.

Meer groenten op het menu dat is een belangrijke pijler van een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over PuurGezond eten, lees dan ons basisboek "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond" Te koop in onze webshop voor €21,- 

Lunchrecepten