Gezond eten wordt zoveel gemakkelijker als je niet continu wordt verleid, vindt Karine.

Ik heb zin in vakantie en blader wat door oude vakantiefoto's. Oh kijk, hier was ik een week in Turkije. Of eigenlijk: hier was ik een week in het paradijs. Samen met een vriendin verbleef ik in een eenvoudig motel aan het strand, nog in het voorseizoen. Het was mooi weer, er waren nog weinig toeristen. Ik herinner me de rust, maar vooral ook: de eenvoud van het leven daar. We werden vertroeteld met ontbijt, lunch en diner. We dronken liters water en sterke thee tussendoor en kozen witte wijn in de avond. We zwommen, wandelden, lazen dikke boeken en we werkten ook nog een beetje. Zoals ik al zei, het paradijs.

Wat me toen opviel aan die vakantie, is dat ik als vanzelf heel PuurGezond heb gegeten. Het motel serveert groenten bij elke maaltijd (ook bij het ontbijt), er is gegrilde kip en vis bij het diner en de maaltijden zijn puur, met alleen verse kruiden als opsmuk. Terwijl ik thuis regelmatig zin heb in pure chocolade of een handvol noten, taal ik hier niet naar tussendoortjes. Sterker nog, ik eet totaal geen suiker en heb er ook geen behoefte aan. Hoe komt dat?

Omdat we goede en stevige maaltijden eten, dat ten eerste. Maar het is vooral omdat hier alle prikkels ontbreken. Er is geen reclame, geen tv, geen supermarkt, geen ijscoman, geen stationskiosk met repen en saucijzenbroodjes, geen frisdrankautomaat, geen koelkast met lekkere dingen, geen mensen die je ziet eten op straat. Er is alleen maar de kok die voor ons kookt. Ik dacht dat ik sterk was en gewapend tegen verleidingen. Maar hier in het paradijs besef ik dat leven zonder prikkels het echt veel gemakkelijker maakt om gezond te eten.

Terugkijkend naar die foto's heb ik nog steeds veel zin in vakantie. Maar ik besef ook hoe moeilijk het is om in Nederland gezond te eten. Misschien moeten we alle reclame voor hyperbewerkt voedsel en snacks maar eens gaan verbieden in Nederland. Moeten we het aantal verkooppunten van eten drastisch gaan verlagen. En moet eten op straat verboden worden. Zodat de basis blijft: 3 goede en lekkere PuurGezonde maaltijden per dag. En die kok er dan graag ook bij.

Wil jij je dagen wat gezonder leven? Schaf onze cursus “Leef je dagen gezonder” aan! Deze cursus geeft je heel veel tips om op een heel gemakkelijke manier gezonder te leven. Je koopt de cursus als download, voor € 9,50 in onze webwinkel.