kom soep in handen van een vrouw

Soep doet goed. Toch wordt vaak gedacht dat je met een kom soep geen volwaardige maaltijd op tafel zet. Maar een goed gevulde soep levert je alle voedingstoffen die je nodig hebt.

Soep is comfortfood

Er zijn maar weinig mensen die geen soep lusten. Soep is populair, omdat het echt comfortfood is. Soep is makkelijk te bereiden en de mogelijkheden om te variëren met soep zijn eindeloos. Je gebruikt er makkelijk veel gezonde ingrediënten in. Voeg bijvoorbeeld veel groenten toe aan je soep, dan heb je al snel een ruime portie vitamines, mineralen en voedingsvezels binnen. Ook handig: van groenten die kinderen niet lusten, kun je een soep maken die ze wel heerlijk vinden.  

De heilzame werking van soep 

Nog een handig voordeel is dat soep uitstekend de honger stilt. Met een kop soep krijg je weinig calorieën binnen en veel vocht: dat vult je maag. Toch kan soep ook juist de eetlust opwekken, met name bouillon. Daarom krijgen in veel Japanse ziekenhuizen de opgenomen patiënten standaard misosoep met kombu voorgeschoteld, een heldere soep van zeewier. Ook kippensoep zou een heilzame werking hebben. Er zijn studies die suggereren dat kippensoep ontstekingsremmende eigenschappen heeft, wat kan helpen om de symptomen bij verkoudheid of griep te verlichten. Ook heeft de warme vloeistof en de stoom van de soep een verzachtende werking op de luchtwegen en neus. En het zout in de soep pept natuurlijk een beetje op. Maar er is ook een psychisch aspect, namelijk dat van comfort. Kippensoep wordt vaak geassocieerd met troost, wat kan bijdragen aan een gevoel van beter voelen.  

Soep zit vol vitamines, mineralen en vezels 

Wat voor ons in ieder geval duidelijk is, is dat soep gezond is [link naar 6x waarom soep gezond is]. En dan vooral soep die je zelf maakt van pure ingrediënten en lekker veel groenten. Tijdens het koken van groenten in de soep gaan er wel wat vitamines verloren, zoals vitamine C. Maar andere gezonde stoffen, zoals bètacaroteen (wortelen) en lycopeen (tomaten), worden uit soep juist beter in het lichaam opgenomen. Mineralen zoals kalium, wat veel in groenten zit, blijven ook goed aanwezig in soep. Terwijl kalium bij het koken van groenten al snel verloren gaat doordat het opgenomen wordt in het kookwater, blijft het in soep gewoon in het soepvocht achter.  

Soep is goedkoop

Veel waar voor je geld, dat kenmerkt soep ook. De lekkerste soepen maak je van (restjes)groente, peulvruchten, blikken tomaten, wat pasta en kruiden. Niet allemaal superdure ingrediënten. En door de plons vocht die er altijd in een soep zit vult een maaltijdsoep ook altijd goed. Soep is dus met uitstek een budgetmaaltijd. Wil je meer weten over budgetkoken? Kijk dan hier.   

Soep als maaltijd?

Een maaltijdsoep is pas een gezonde maaltijd als deze ook de voedingsstoffen levert die een maaltijd moet leveren. Waar je precies op moet letten lees je hier. En heb je inspiratie nodig? Maak bijvoorbeeld eens onze heerlijke maaltijdsoepen zoals aardappel-preisoep, Indiase pompoensoep, budget linzensoep of pittige bonensoep.  

Ook zo’n zin gekregen in soep? We hebben de 16 lekkerste PuurGezonde soepen voor je verzameld in onze PuurGezond Soep Special. Van bloemkoolsoep tot courgettesoep en van gazpacho tot erwtensoep. Je schaft deze download met 16 recepten aan in onze webwinkel voor maar € 2,50. Koop jouw exemplaar hier.