lunch- of bijgerecht

Ingrediënten

1 tas geweekte arame (in de natuurvoedingswinkel te verkrijgen)
½ broccoli
2 ontvelde/ontpitte tomaten
1 rode paprika
1 uitje of 2 sjalotjes
2 handenvol fijn gesnipperde peterselie
scheutje sojasaus
klein snufje red hot chili poeder
grote koffielepel Provençaalse kruiden
flinke scheut olijfolie
eetlepel appelazijn
geroosterd sesamzaad

Bereiden

  • Week de arame in een kommetje zuiver water.
  • Doe de grill van de oven aan en zet een pot water op het vuur.
  • Was de paprika, de broccoli, de peterselie en de tomaten. Kerf een kruis onderaan de tomaten, halveer de paprika en verwijder het zaad en snij de broccoli in grove stukken.
  • Als het water kookt, dompel de tomaten onder en laat ze even zwemmen, haal ze op het droge en even laten schrikken onder koud water. Ze zijn nu klaar om uit hun jasje te gaan. Hak de peterselie fijn. Laat ondertussen de broccoli 5 minuten zwemmen in het kokende water. Opgelet: het water zal even afkoelen en wanneer terug op kookpunt, dan 5 minuten tellen. Haal ze op het droge en onder ijskoud water laten afkoelen, dan blijven ze mooi groen.
  • De paprika mag onder de grill tot hij zwart ziet. Leg die even te rusten om dan heel gemakkelijk het dunne velletje te verwijderen.
  • Doe de afgekoelde broccoli in een lange smalle pot en mix fijn met de staafmixer. Doe er de olie en azijn bij. Voeg er de helft van de peterselie bij en het geheel mixen tot een gladde puree. Als je puree te korrelig is doe nog wat olie erbij.
  • Ontdoe de tomaten van schil en zaad, alsook de paprika. Snij beiden in heel kleine stukjes.
  • De sjalot of het uitje mogen ook in ministukjes gesneden worden.
  • Voeg de gesneden groentjes bij de puree en roer alles voorzichtig met een lepel. De rest van de fijn gesnipperde peterselie mag nu ook toegevoegd worden. Nog wat sojasaus en chilipoeder. Begin met een beetje en voeg nadien nog wat toe indien gewenst. De Provençaalse kruiden mogen nu het geheel verfraaien met zijn zonnig aroma.
  • Het zeewier mag nu uit het water en goed uitknijpen om het overtollige vocht te verwijderen. Snij de zeewier fijn en roer voorzichtig onder de puree.
  • Met een ijsschepper kun je mooie bolletjes scheppen en bestrooien met geroosterd sesamzaad.

Recept van Lut Lemaitre, winnaar wedstrijd Lenterecept.

Lunchrecepten